Plus

Belastingdienst weer op vingers getikt om toeslagen

De Belastingdienst stapelde fout op fout bij het stopzetten van kinderopvangtoeslagen. Desondanks blijft de fiscus procederen tegen gedupeerde ouders.

Beeld anp

Opnieuw heeft de Belastingdienst een berisping gekregen van de Raad van State inzake het stopzetten en terugvorderen van kinderopvangtoeslag in 2014. De raad draagt de fiscus op een gedupeerde ouder alsnog na te betalen voor de jaren 2013 en 2014.

Het is de zoveelste rechtszaak die voortvloeit uit het besluit van de dienst om in 2014 de toeslag van 235 ouders stop te zetten. Ouders moesten zelf aantonen dat zij wel recht hadden op een toeslag, maar de Belastingdienst vertelde hun niet welke gegevens ze daarvoor moesten overleggen. Daarnaast moesten betrokken ouders soms tienduizenden euro's aan toeslagen terugbetalen.

Excuses
Eerder oordeelde de Nationale Ombudsman al hard over het optreden van de fiscus in deze zaak en ook de Kinderombudsman en de Tweede Kamer zijn kritisch. Staatssecretaris Menno Snel (D66) bood al excuses aan de betrokken ouders aan, én aan de Tweede Kamer omdat die niet goed werd geïnformeerd.

Desondanks blijft de dienst procederen tegen de ouders, omdat zij nog altijd vindt dat zij geen recht hebben op kinderopvangtoeslag. In een zaak van een ouder waarover de Raad van State vorige week uitspraak deed, greep de fiscus een betalingsverschil van 115 euro in 2013 aan om de toeslag over een heel jaar terug te vorderen, bijna 12.000 euro.

Gevoelige tik
En omdat de ouder na het stopzetten van de voorschotten in 2014 in betalingsnood kwam, betoogt de Belastingdienst dat ook in 2014 niet alle kosten voldaan werden. De dienst eiste daarom alle voorschotten uit 2014 terug. De Raad van State maakt korte metten met die redenering.

Het arrest is een gevoelige tik voor staatssecretaris Snel van Financiën. Hij beloofde na eerdere kritiek dat alle nog lopende rechtszaken opnieuw beoordeeld zouden worden en schakelde zelfs de landsadvocaat in. Doorgaans treedt die alleen op in grote zaken tegen de Staat, zoals eerder in de klimaatzaak die actiegroep Urgenda aanspande.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden