Belastingdienst pakt Scientology Kerk aan

De belastingdienst pakt de Scientology Kerk Amsterdam aan. Zo wordt de stichting Naar een Betere Samenleving (Nabesa) niet meer erkend als algemeen nut beogende instelling.

In de Scientology Kerk in Amsterdam. Archieffoto. Beeld ANP
In de Scientology Kerk in Amsterdam. Archieffoto.Beeld ANP

De intrekking van de zogeheten anbi-status heeft voor Scientology financieel grote gevolgen. Scientology gebruikte de stichting als fiscale sluip route voor de financiering van een nieuw hoofdkantoor in Amsterdam-West; volgelingen konden giften voor de nieuwe 'org' aan Nabesa dankzij de anbi-status aftrekken van de belasting. Die sluiproute is nu afgekapt.

'In z'n algemeenheid kan ik zeggen dat deze stichting niet voldeed aan de voorwaarden die aan een anbi worden gesteld,' aldus een woordvoerder van de belastingdienst. Nabesa is per 19 juli van dit jaar geschrapt als officieel goed doel, met terugwerkende kracht tot 1 januari 2008, de datum waarop de anbi- regeling van kracht werd. Dat betekent dat Scientology en ook tal van scientologen de komende tijd navorderingen ontvangen.

Aanleiding voor de fiscus een nader onderzoek in te stellen waren berichten in Het Parool, begin dit jaar, dat Scientology de anbi- regeling misbruikte, of, zoals de woordvoerder zegt: 'De belastingdienst staat open voor signalen uit de samenleving.' Onbekend is hoeveel geld aan Nabesa is gedoneerd, maar alleen al voor aankoop en verbouwing van het nieuwe hoofdkantoor heeft Scientology miljoenen nodig.

Lees meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden