Belastingdienst naar de hoeren

AMSTERDAM - Prostituees moeten voortaan net als iedereen inkomstenbelasting betalen. Inspecteurs van de Belastingdienst gaan dit jaar op pad om alle prostituees in Amsterdam te bezoeken. Per persoon wordt vastgesteld hoeveel klanten zij per dag ontvangt en wat haar omzet is.

Met die omvangrijke operatie (het gaat om naar schatting drieduizend prostituees, verdeeld over diverse branches) komt een eind aan de traditionele belastingvrijstelling voor hoeren in Amsterdam.

Prostituees krijgen van oudsher geen blauwe enveloppen (aangifteformulieren dan wel ambtshalve aanslagen). De fiscus heeft dientengevolge geen idee wat er in de bedrijfstak allemaal omgaat.

''Een groot gedeelte is onbekend voor ons,'' zegt woordvoerder
Janneke Verheggen van het ministerie van Financiën. ''Dat moet met deze actie gaan veranderen.''

Prostituees werden er deze week middels een kennisgeving van de Belastingdienst Amsterdam in deze krant van op de hoogte gesteld dat zij met ingang van dit jaar gewone belastingplichtigen zijn. 'Dit is een kennisgeving van de Belastingdienst aan alle ondernemers die actief zijn in de raamprostitutie in Amsterdam,' aldus de advertentie. 'U kunt vanaf 1 januari 2011 tot en met 31 december 2011 een bedrijfsbezoek krijgen van medewerkers van de Belastingdienst.'

Tijdens dat bezoek zullen volgens de annonce 'verschillende onderdelen van uw bedrijfsvoering' worden doorgenomen, zoals 'prijzen, roosters, planningen en agenda's'. Volgens het ministerie gaat het in eerste instantie om, in vakjargon, 'waarneming ter plaatse'.

''We komen langs, we geven voorlichting en we registreren wie het allemaal zijn,'' aldus Verheggen. ''We willen kijken wie in de raamprostitutie zitten, wat voor werk ze precies doen en hoeveel ze verdienen.''

Humanitaire redenen
Zo vrijblijvend als dat klinkt, zijn dergelijke verkenningen overigens niet. Volgens de brochure 'Waarneming ter plaatse' van de Belastingdienst kan informatie die bij dergelijke bezoeken wordt vergaard, belastingplichtigen later weer voor de voeten worden gegooid, bijvoorbeeld als wordt vermoedt dat de aangifte inkomstenbelasting niet klopt: 'De gegevens die de Belastingdienst op deze manier verzamelt, worden direct of later gebruikt voor de controle van uw aangifte.'

Prostituees hoefden in Amsterdam om humanitaire redenen nooit inkomstenbelasting te betalen. De fiscus liet hen altijd ongemoeid. De redenering was dat prostituees in feite slachtoffers waren van mensenhandel, en al werden uitgebuit door pooiers; daar hoefde de fiscus niet nog eens een schepje bovenop te doen. Die coulance gold zowel Nederlandse als buitenlandse prostituees; Nederlandse vrouwen waren in het algemeen minder slachtoffers van mensenhandel dan bijvoorbeeld Oost-Europese hoeren, maar de belastingdienst hanteerde hier het gelijkheidsbeginsel.

Met de legalisering van de prostitutie in 2000 (de afschaffing van het bordeelverbod), en ook als gevolg van gemeentelijke maatregelen de afgelopen jaren om het Wallengebied op te schonen (zoals Coalitieproject 1012), is de positie van raamprostituees echter drastisch gewijzigd.

De gemeente Amsterdam is van oordeel dat zich nog altijd vrouwenhandel voordoet in de prostitutie, maar de fiscus acht het nu de hoogste tijd prostituees als gewone belastingplichtigen te gaan behandelen. Als gevolg van de legalisering, en het daaraan gekoppelde vergunningenstelsel, is prostituee immers een gewoon beroep geworden.

Volgens ingewijden betalen sommige prostituees overigens al gewoon belasting, zij het dat het daarbij om een minderheid gaat. ''Als ik moet schatten, dan zeg ik dat dertig à veertig procent al gewoon betaalt,'' zegt secretaris Jan Broers van het Samenwerkend Overleg Raamprostitutie (SOR) op de Wallen. ''Als ik naar de dames kijk die bij mij huren, dan is dat denk ik zelfs wel vijftig à zestig procent.''

Over de aanstaande belastingplicht voor prostituees is nog veel onduidelijk. Het ligt voor de hand dat zij in de toekomst bedrijfskosten mogen aftrekken, zoals de exorbitante kamerhuur die zij aan raamverhuurders moeten betalen. De vraag is ook of zij klanten straks een bon moeten geven met daarop vermeld de verschuldigde btw, eveneens voor aftrekbare zakelijke kosten. En gaan belastingambtenaren straks daadwerkelijk turven hoeveel klanten een prostituee per dag ontvangt? Janneke Verheggen van het ministerie: ''We gaan voorlichting geven die de betreffende belastingplichtige aangaat. (BART MIDDELBURG)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden