Belastingaangifte tot 6 april

DEN HAAG - Belastingplichtigen hebben dit jaar tot uiterlijk 6 april de tijd om hun aangifte inkomstenbelasting in te dienen.Dat is vijf dagen later dan gebruikelijk.

Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) heeft daartoe besloten om een einde te maken aan de onzekerheid over de uiterste inleverdatum. Afgelopen week stelde oppositiepartij VVD voor de gebruikelijke deadline van 1 april op te schuiven omdat de dienstverlening van de fiscus door stakingsacties slecht zou zijn geweest. Andere partijen drongen aan op coulance.

Van slechte dienstverlening is volgens de staatssecretaris geen sprake. Wel ziet hij zich gezien de publieke discussie genoodzaakt om de tot heden onuitgesproken marge van een aantal dagen nu bekend te maken.

''Ik meen dat ik er van mijn zijde alles aan moet doen om de onzekerheid die in de afgelopen dagen over de inlevertermijn is gecreëerd weg te nemen'', schrijft De Jager donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Wie voor 1 april zijn aangifte indient, kan erop rekenen dat de Belastingdienst voor 1 juli laat weten of er recht is op geldteruggave. De fiscus gaat ervan uit dat dat ook geldt voor de aangiften die uiterlijk 6 april binnen zijn.

Uit de meest recente cijfers bleek donderdag dat de fiscus inmiddels 3,9 miljoen elektronische aangiften binnen heeft, ongeveer 600.000 meer dan vorig jaar op hetzelfde moment.

De cijfers bewijzen volgens de Belastingdienst dat de recente stakingsacties voor een betere cao niet van invloed zijn geweest.

Meerdere keren waren verscheidene belastingkantoren onbereikbaar.

De belastingtelefoon en de website waren daarentegen wel steeds bereikbaar.

De VVD houdt nog steeds twijfels over de service, zei het liberale Tweede Kamerlid Ineke Dezentjé donderdag. Volgens haar was de belastingtelefoon misschien dan wel bereikbaar, maar zaten er vooral uitzendkrachten die bellers vroegen later terug te bellen.

Dezentjé vindt de extra tijd die de staatssecretaris biedt ''krenterig''. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden