'Belastend' gesprek met Peter R. de Vries in dossier Holleeder

Aan het liquidatiedossier tegen Willem Holleeder is een geluidsopname toegevoegd van een gesprek dat Holleeder in 2011 vanuit de gevangenis had met misdaadjournalist Peter R. de Vries.

Paul Vugts
Rechtbanktekening met Willem Holleeder, in het groen. Beeld anp
Rechtbanktekening met Willem Holleeder, in het groen.Beeld anp

Volgens het Openbaar Ministerie bevat de geluidsopname van ruim een uur een 'belastend' gesprek. NRC heeft de opname beluisterd en bericht daar maandag over.

Het is het gesprek dat volgde op de strikt vertrouwelijke brief die Holleeder vanuit de gevangenis had gestuurd aan De Vries. Die mocht dat alléén naar buiten brengen als Holleeder zou zijn vermoord.

'Cruciaal'
De Vries heeft de brief in het voorjaar laten toevoegen aan Holleeders dossier, omdat hij zich niet meer gebonden voelt aan de vertrouwelijkheid, omdat Holleeder hem met de dood heeft bedreigd en omdat Holleeder hem openlijk heeft verweten samen met (met name) Holleeders zussen Astrid en Sonja een gelogen 'verhaal in elkaar te hebben gezet'.

De inhoud van de nu ingebrachte geluidsopnames komt sterk overeen met de inhoud van de op 8 juni 2018 in de rechtszaal besproken brief. Holleeder wees er in de rechtszaal al op dat De Vries dat gesprek had opgenomen, maar die wilde de geluidsopname nog niet eerder inbrengen.

Het Openbaar Ministerie noemde de brief op die zitting 'een cruciaal stuk' dat 'zeer belastend' is en 'schreeuwt om een toelichting'. Holleeder beriep zich voornamelijk op zijn zwijgrecht.

Driemanschap
Holleeder stelt in de brief en de nu ingebrachte opname dat hij en zijn advocaat Stijn Franken door de advocaten van (zijn inmiddels tot levenslang veroordeelde) ex-compagnon Dino Soerel onder druk zijn gezet om valse verklaringen af te leggen in Soerels voordeel. Holleeder spreekt volgens NRC van 'maffiapraktijken door een advocaat'.

Advocaten Bénédicte Ficq en Nico Meijering van Soerel weerspreken met klem dat zij Holleeder of hun collega Franken hebben bedreigd.

Ook stelt Holleeder in de brief en de opname dat (de in 2011 geliquideerde) Stanley Hillis inderdaad 10 miljoen euro had ingelegd bij de malafide vastgoedmagnaat Willem Endstra, en dat hij Hillis samen met Dino Soerel heeft geholpen zijn geld terug te krijgen. Hij vindt dat geen afpersing, maar het innen van een schuld.

Overigens gaan de brief noch het opgenomen gesprek over moorden die 'het driemanschap' volgens justitie heeft laten plegen.

Paarlberg
In die zin zijn de onthullingen minder belangrijk voor de moordzaak dan ze voor de afpersingszaak (hadden) kunnen zijn - waarin Holleeder zijn straf heeft uitgezeten en waarin het Openbaar Ministerie Soerel alsnog wil vervolgen.

Waar Holleeder altijd heeft ontkend dat hij de malafide vastgoedmagnaat Jan-Dirk Paarlberg in Londen had opgezocht om hem onder druk te zetten opdat die zou meewerken aan het wegsluizen van de van Endstra verkregen miljoenen, geeft hij dat in het opgenomen gesprek met De Vries toe.

"Ik heb hem (Paarlberg) hierover aangesproken in de wc van hotel Dorchester," citeert NRC Holleeder in dat gesprek. Achteraf zegt Holleeder wel te begrijpen dat Paarlberg dat gesprek als bedreigend heeft ervaren.

Ook de voor het witwassen veroordeelde Paarlberg heeft het gesprek in Londen altijd ontkend.

Belang
Peter R. de Vries wordt maandag opnieuw verhoord, over de gespreksopname. Advocaat Sander Janssen van Holleeder laat weten dat hij pas op de zitting wil reageren, 'waar het hoort'.

Op Twitter schrijft hij wel: "In de tussentijd doet men er goed aan zich af te vragen welk belang er voor partijen zou kunnen zijn om dit steeds via de media te blijven spelen."

Willem Holleeder wordt in zijn sinds februari lopende strafzaak beschuldigd van het geven van de opdrachten voor vijf liquidaties, waardoor zes doden vielen. In februari staat het requisitoir van aanklagers Lars Stempher en Sabine Tammes gepland, waarin zij uiteindelijk naar verwachting levenslang zullen eisen.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden