Belangrijkste doelwit 'wildwestschietpartij' zelf voor de rechter

Het belangrijkste doelwit van de wildwestschietpartij in de Staatsliedenbuurt stond zelf voor de rechter. 'Ben' is op de vlucht gepakt met wapens, valse papieren en veel cash.

null Beeld anp
Beeld anp

Daar zit hij. 'Ben'. Benaouf A. (29): hét voornaamste doelwit van de daders die in de Staatsliedenbuurt op 29 december twee van zijn vrienden met automatische wapens liquideerden. A. kon met veel geluk ontkomen.

Hij is met zwaarbeveiligd transport naar de rechtbank gebracht vanuit het Huis van Bewaring waar hij voor zijn eigen veiligheid onder zeer zwaar regime vast zit, en waar hij 23 uur per dag op zijn cel moet blijven. Nu zit hij voor de rechtbank, in zijn zwarte T-shirt met een afbeelding van een grommende roofkat op zijn borst, sportief gebouwd en met zijn hoofdhaar even kort getrimd als zijn eendagsbaardje.

Nadat hij was ontsnapt aan het spervuur aan kogels, door tussen de woonarken in het water te springen, was hij naar het buitenland gevlucht, maar na enkele weken teruggekeerd. Op 22 februari werd hij met twee vrienden gearresteerd in Rotterdam. Agenten die het verdacht vonden dat een verlaten BMW met Belgisch kenteken lang met knipperende alarmlichten fout geparkeerd stond, hadden met een zaklamp in de auto geschenen.

Uit een (matig) verborgen ruimte in de bijrijdersstoel zagen ze een stapel bankbiljetten steken. Nadat A. en twee vrienden waren teruggekeerd, vond de politie in de stoel twee doorgeladen vuurwapens verstopt, plus een plastic tas munitie. Het identiteitsbewijs waarmee A. zich legitimeerde was vals, net zoals een rijbewijs op dezelfde verzonnen naam en een identiteitskaart op weer een andere schuilnaam.

Behalve de duizenden euro's in de auto heeft A. in de visie van officier van justitie Hans Oppe ook bedragen 'witgewassen' door met kennelijke misdaadwinsten spullen te kopen zoals een televisie, een stofzuiger, een koffiezetapparaat en een speelgoed-Ferrari. Een deel stond in de luxe flat niet ver van de Coolsingel waar A. zat ondergedoken.

Hij was in paniek op de vlucht, zegt hij, en dat contante geld was nodig om die vlucht te betalen. Het pistool waarvan hij het bezit bekent droeg hij om zich te beschermen. De spullen had hij aangeschaft voor 'een vriend in Doebai' voor wie hij de flat inrichtte, zegt A.

Lees zaterdag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden