Belangrijke doorbraak vredesbesprekingen FARC

De Colombiaanse regering en de linkse Farc-rebellen hebben woensdag bij onderhandelingen in Havanna een belangrijke doorbraak bereikt in de al jarenlang lopende vredesonderhandelingen. Daarmee zou het einde van het langstlopende gewapende conflict in Latijns-Amerika op handen zijn.

Een belangrijke handdruk tussen de Colombiaanse president Santos en FARC-rebellenleider Timoleon Jimenez, alias Timosjenko, onder toeziend oog van de Cubaanse president Raul Castro.Beeld AFP

In een gezamenlijke verklaring zeiden president Juan Manuel Santos en rebellenleider Timoleon Jimenez (beter bekend onder de naam Timosjenko) dat ze de laatste obstakels voor een vredesakkoord hebben overwonnen. Zo is er amnestie bedwongen voor strijders van de FARC die geen misdaden hebben gepleegd.

Ook komt er een waarheidscommissie en een schadevergoeding voor slachtoffers. Verder komen er speciale rechtbanken om voormalige strijders te berechten die misdaden hebben gepleegd. Rebellen die hun misdaden bekennen en beloven om niet opnieuw naar de wapens te grijpen zouden maximaal 8 jaar celstraf krijgen.

Santos was woensdag naar de Cubaanse hoofdstad Havana gevlogen waar de vredesonderhandelingen al drie jaar gaande zijn.

Binnen zes maanden akkoord
De overeenkomst is volgens president Santos pas een begin. 'De leider van FARC en ik hebben afgesproken dat de onderhandelingen binnen zes maanden afgerond moeten zijn en dat we dan een definitieve deal hebben gesloten.' Zover is het nu nog niet. 'Dit zal niet makkelijk zijn, want er zijn nog een paar moeilijke punten waar we het eens over moeten worden. Maar we hebben onze delegaties de opdracht gegeven om zo snel mogelijk een akkoord te sluiten', zei Santos.

'Het is nu aan beide partijen om te zorgen voor overeenstemming waardoor een tweezijdige wapenstilstand tot stand komt, afspraken over ontwapening gemaakt worden en bereikt wordt dat de FARC als legale politieke partij wordt erkend', meldde de FARC-leider.

De Verenigde Staten juichen de doorbraak toe. 'Vrede komt nu steeds dichterbij', meldde minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. 'Ik heb president Santos gebeld om hem en zijn onderhandelingsteam te feliciteren voor hun moed en toewijding tijdens de onderhandelingen onder extreem moeilijke omstandigheden.'

De strijd tussen de FARC en het Colombiaanse leger heeft sinds 1964 aan zeker 220.000 mensen het leven gekost.

Rebellenleider Timosjenko (rechts) met de Cubaanse president Raul Castro tijdens een ontmoeting met de Colombiaanse president Santos.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden