Belangrijke collectie naar New York

AMSTERDAM - De collectie van zo'n 170 kunstwerken van Adriaan van Ravesteijn en Geert van Beijeren wordt geschonken aan het MoMA in New York.

Van Ravesteijn en Van Beijeren voerden van 1968 tot 2001 de galerie Art & Project in Amsterdam. In de jaren negentig trok de galerie zich terug in Slootdorp.

Van Ravesteijn en Van Beijeren waren pioniers in het tonen van aanvankelijk conceptuele en minimale kunst en de transavantgarde in de jaren tachtig. Invloedrijke kunstenaars als Stanley Brouwn, John Baldessarini, Soll LeWitt, Gilbert & George, en Ger van Elk stelden hun werk bij Art & Project ten toon.

In de jaren negentig brachten Van Ravesteijn en Van Beijeren, die drie jaar geleden overleed, 1200 werken in permanente bruikleen onder bij het Rijksmuseum Twenthe. Ook gingen 170 conceptuele kunstwerken naar het museum in Genève, waar Christophe Cherix werkte. Die conservator werkt sinds een paar jaar bij het MoMA. Cherix heeft de 170 kunstwerken overgedragen aan zijn nieuwe werkgever.

Gijs van Tuyl, directeur van het Stedelijk, betreurt de gang van zaken. ''Sommige dingen uit het verleden zijn niet meer te repareren.''
Het Rijksmuseum Twenthe laat weten dat de 1200 kunstwerken die zij in bruikleen hebben ontvangen in het museum zullen blijven. Daaronder de beroemde kamer van Gilbert & George. (HET PAROOL)

MoMa New York. Foto EPA/Peter Foley Beeld
MoMa New York. Foto EPA/Peter Foley
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden