PlusHeet hangijzer

Belangrijk, maar geen politicus heeft het over duurzaamheid

Waar maken Amsterdammers zich druk over? En hoe beïnvloedt dat hun stemgedrag? Vandaag: duurzaamheid.

¿ Rooftop Revolution maakte een artist's impression van hoe groen de stad zou kunnen zijn. Beeld Ai Alice Wielinga/Rooftop Revolution
¿ Rooftop Revolution maakte een artist's impression van hoe groen de stad zou kunnen zijn.Beeld Ai Alice Wielinga/Rooftop Revolution

Weer komt pas na de verkiezingen het klimaatkonijn uit de hoge hoed. Ed Nijpels herhaalde onlangs de beeldspraak waarmee hij vorig jaar voor de Tweede Kamerverkiezingen lucht gaf aan zijn ergernis over het ontbreken van duurzaamheid in de campagne.

Na de verkiezingen, zo zei Nijpels, wacht elk denkbaar kabinet kostbaar klimaatbeleid zonder dat de kiezer daarbij stil heeft gestaan. Zo ging het bij de landelijke verkiezingen en zo gaat het bij de gemeenteraadsverkiezingen, zei Nijpels onlangs op een symposium in Rotterdam.

Weer is er dat dekselse klimaatkonijn dat vooral dankzij Arjen Lubach bekendheid heeft gekregen. Laat het dit keer een 'klimaatkonijntje' zijn, zei Nijpels, de komende maanden de kartrekker op weg naar het Klimaatakkoord waarmee Nederland zijn achterstand op het gebied van schone energie wil wegwerken.

(tekst gaat verder onder de video)


Rol van gemeenten
Maar de rol van gemeenten op het gebied van duurzaamheid moet ook niet worden onderschat. Het wetenschappelijk bureau van GroenLinks, Bureau de Helling, berekende dat gemeentelijk beleid de Nederlandse CO2-uitstoot voor 33 procent kan beïnvloeden.

In Nijpels' woorden: "Veertig procent van de uitvoering van het energiebeleid komt bij gemeenten, provincies en waterschappen terecht." Tegen een zaal raadsleden: "U kunt uw borst nat maken."

Maar in de campagne voor de verkiezingen in Amsterdam is duurzaamheid nauwelijks een thema. Al een lijsttrekker horen spreken over windmolens, stadsverwarming, afvalscheiding of stadslandbouw? Veel partijen in Amsterdam zijn het roerend eens, zo verklaren de groene pioniers van het platform 02025 dat.

Tijdens hun wekelijkse Energieontbijt zet Thijs Haverkamp het nog eens op een rij: bijna alle partijen - GroenLinks, Partij voor de Dieren, D66, PvdA, SP en VVD ­- krijgen van 02025 een hoog rapportcijfer, want allemaal vinden ze dat de stad voorop moet lopen ten opzichte van de landelijke klimaatdoelstellingen.

Geen ongerustheid
Dat het zo stil is rond dit thema aan het Energieontbijt is dan ook geen reden voor ongerustheid. Vanuit de zaal wordt opgemerkt dat het eigenlijk wel prettig is dat duurzaamheid niet voor verhitte debatten zorgt. Houden zo. "De meeste partijen zijn het eens."

Maar de uitgenodigde politici bevalt het maar niets dat duurzaamheid geen thema is in de campagne. De overgang naar schone energie is ook een 'democratiseringsslag', betoogt Marijn Bosman van D66.

Van eenrichtingsverkeer en fossiele energiebedrijven met duizenden klanten komen we in een tijdperk waarin veel Amsterdammers behalve consument ook leverancier van duurzame energie zijn. Ook sociaal vergt dat veel innovatie, laten we het daar over hebben. "De techniek is het minste probleem."

Energielabel
"Wat mij betreft is er nog veel te weinig onrust rond dit thema," vindt ook Jasper Groen van GroenLinks. "De energietransitie gaat diep ingrijpen in de huizen van mensen. Je zou toch denken dat kiezers zich afvragen: hoe dan?"

Joyce van Heijningen van de Partij voor de Dieren: "Wat ons betreft gaat de campagne alleen maar om duurzaamheid."

Voor de klimaatbewuste kiezer heeft de ICT-ondernemer Harmen Bos de website Kies­klimaat.nl bekostigd. Op basis van hun programma's hebben de Amsterdamse partijen daar een soort energielabel gekregen. De partijen krijgen een betere beoordeling naarmate ze meer aandacht hebben voor groene thema's en naarmate hun maatregelen concreter zijn.

Het is vast hier en daar nattevingerwerk, maar voor de Klimaatwijzer zijn de verkiezingsprogramma's doorgevlooid aan de hand van 18 thema's - van Schiphol tot zonne-energie en van milieuzones tot de circulaire economie.

GroenLinks, de Partij voor de Dieren en D66 scoren het hoogst, gevolgd door Bij1, PvdA en ChristenUnie. FvD en de Partij voor de Ouderen sluiten de rij en krijgen zware onvoldoendes.

Volg de verkiezingen

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Like Amsterdam Kiest op Facebook om niets meer te missen.

Stemadvies nodig? Doe de Kieswijzer van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden