Belangengroepen transgenders luiden noodklok om wachttijden

Organisaties die opkomen voor de belangen van transgenders hebben schoon genoeg van de wachtlijsten voor behandelingen van deze mensen, die zich niet thuisvoelen bij het geslacht dat hun bij de geboorte is toegedicht.

Het Parool/ANP
'Het VUmc Genderteam heeft mensen op de wachtlijst laten weten geen inschatting meer te kunnen geven over wanneer hun behandeling start.' Beeld anp
'Het VUmc Genderteam heeft mensen op de wachtlijst laten weten geen inschatting meer te kunnen geven over wanneer hun behandeling start.'Beeld anp

Ze willen snelle en doortastende maatregelen van minister Bruno Bruins (Medische Zorg), zorgverzekeraars en het VUmc, het medische centrum in Amsterdam.

"Wanneer je in Nederland transgenderzorg nodig hebt, is behandeling verder weg dan ooit. Het VUmc Genderteam heeft mensen op de wachtlijst laten weten geen inschatting meer te kunnen geven over wanneer hun behandeling start. Dit is het onvermijdelijke besluit nadat in een half jaar tijd de wachtlijst opliep van 52 naar 111 weken," zeggen Transvisie, Transgender Netwerk Nederland en COC Nederland.

Een derde centrum
Wachtenden kregen deze week een brief over nog langere wachttijden. De organisaties maken zich grote zorgen over het welzijn van de mensen op de wachtlijst van het VUmc.

Ze "sluiten niet uit dat dit de pogingen tot zelfmoord onder deze groep zal doen toenemen". De drie organisaties vinden dat niet getalmd moet worden over het oprichten van nog een centrum, het derde na de centra in Amsterdam en Groningen.

Bij met name Transvisie komen ook klachten binnen naar aanleiding van een failliet verklaarde kliniek in Schoonhoven, waarvan de patiënten nog lang niet allemaal elders onderdak kunnen, soms terwijl hun behandeling al was begonnen.

Grootste aanbieder
Vorig jaar werd ook al aan de bel getrokken over de toenemende wachtlijsten. Om de wachttijden niet nog verder op te laten lopen, besloot het VUmc vorig jaar de capaciteit van de poli uit te breiden met twintig procent.

Het VUmc is de grootste aanbieder van transgenderzorg in Nederland en er kunnen jaarlijks negenhonderd mensen worden geholpen. Maar op de wachtlijst staan volgens Lisa van Ginneken, voorzitter van Transvisie, nu duizend mensen.

In Groningen staat het enige andere specialistische ziekenhuis voor transgenderzorg. Daar worden jaarlijks circa 150 mensen geholpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden