Belangen Amsterdamse huurders voorlopig nog niet behartigd

De verwoede pogingen om een nieuwe overkoepelende huurdersvereniging in Amsterdam op te richten zijn volstrekt mislukt.

Ton Damen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Geen van de drie subsidieaanvragers voor zo'n overkoepelende organisatie vertegenwoordigen alle huurders in de stad, meldt wethouder Laurens Ivens (SP) van Wonen woensdag.

De subsidie die de gemeente jaarlijks uittrekt voor de belangenbehartiging van huurders blijft nog wel gereserveerd. Amsterdam wil immers graag helpen bij het oprichten van een nieuw orgaan van huurders.

De oude Huurdersvereniging Amsterdam (HA), waarin lokale huurdersverenigingen en de huurderskoepels van woningcorporaties waren vertegenwoordigd, hield vorig jaar op te bestaan.

Dat gebeurde nadat de gemeente eind 2017 de subsidie aan HA introk omdat er vragen rond de besteding van de subsidies rezen en er financiële gaten in de boekhouding waren ontstaan.

Die problemen volgden op knetterende ruzies tussen de HA en de Wijksteunpunten Wonen, later stichting !Woon. Zowel de HA als !Woon, die financieel aan elkaar gebonden waren, bevonden zich destijds in het stadium van reorganisaties. Beide organisaties claimden grote vorderingen op elkaar te hebben.

De HA werd na diverse bestuurscrises op de ledenvergadering van 7 december 2017 opgeheven. Sindsdien verkeert de vereniging in liquidatie.

Nieuwe subsidie
In december vorig jaar heeft Ivens het Woonbond Kennis- en Adviescentrum (WKA) en !Woon gevraagd met voorstellen te komen voor een nieuwe huurdersorganisatie. Op dat moment hielden het bestuur en de directie van de HA nog vol dat de oude huurdersorganisatie nog bestond en door zou gaan.

Huurdersvereniging Amsterdam

De oude huurdersclub werd op 7 december 2017 opgeheven

Amsterdam heeft inmiddels van drie organisaties subsidieaanvragen voor een nieuwe huurdersclub ontvangen. Een aanvraag komt van het Huurdersnetwerk Amsterdam (HNA) van WKA en Woon.

Ook willen de huurdersorganisaties van woningcorporaties de subsidie ontvangen, via de Federatie van Amsterdamse Huurderskoepels. Tenslotte heeft ook de voormalige Huurdersvereniging Amsterdam nog een subsidieaanvraag gedaan.

Ivens meldt dat geen van de subsidieaanvragers alle huurders vertegenwoordigt. WKA en !Woon vertegenwoordigen slechts een minderheid van de huurders. De woningcorporaties vertegenwoordigen niet de huurders die niet bij een corporatie huren.

En de voormalige HA vertegenwoordigt de huurderskoepels van de corporaties niet, want die hebben de vereniging in november vorig jaar juist verlaten.

Daarmee lijkt er voorlopig geen nieuwe overkoepelende vereniging voor huurders in de stad te komen.

3

De gemeente heeft drie subsidieaanvragen voor een nieuwe huurdersclub ontvangen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden