Béla Bartók - Pianoconcerten, vioolconcerten Rattle, Pesek ****

De drie pianoconcerten en twee vioolconcerten van Béla Bartók zijn alle vijf ijzingwekkend goede stukken en daarom is het goed nieuws dat ze allemaal op twee cd's zijn samengebracht, in uitstekende uitvoeringen ook nog eens. Het betreft een onderdeel uit de serie 2oth century classics, waarmee EMI op een slimme manier zijn 'back catalogue', zoals dat heet, uitvent.

De pianoconcerten worden gespeeld door de Brit Peter Donohoe, die in de eerste twee concerten veel gevoel toont voor de slagwerkachtige kanten van Bartóks pianistiek, maar in het derde concert ook iets bijzonders weet te maken van de poëzie in het Adagio religioso. Het City of Birmingham Symphony Orchestra onder leiding van Simon Rattle, in 1992, ten tijde van de opnamen geen Sir, zorgt voor een alerte, levendige, waar nodig agressieve of juist tedere begeleiding.

Sterk zijn ook de uitvoeringen van Bartóks beide vioolconcerten, door het Philharmonia Orchestra onder leiding van de onderschatte meester Libor Pesek. Solist is Dmitri Sitkovetski, die met name in het lyrische eerste deel van het eerste vioolconcert opvalt met buitengewoon zinderend spel.

In de snelle, ritmisch geprofileerdere passages heeft hij de neiging tot een zekere krasserigheid, maar misschien doet hij dat wel expres, ter vergroting van het fysieke effect. (ERIK VOERMANS)
(EMI Classics)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden