Bel-niet-aan-register komt er als het aan Kamp ligt niet

Het PvdA-idee voor een bel-niet-aan-register om met name ouderen te beschermen tegen opdringerige verkopers aan de deur, klinkt sympathiek, maar minister Henk Kamp (economische Zaken) neemt het niet over.

Redactie

Kamp wijst er woensdag op dat er over deze verkoopmethode vorig jaar beduidend minder klachten en vragen (1200) bij ConsuWijzer binnenkwamen dan bijvoorbeeld over telefonische (20.000) en internetverkoop (6500). Ook vindt hij dat er juridisch nogal wat haken en ogen zitten aan een dergelijk register. Het is bijvoorbeeld lastig te bewijzen dat een colporteur bij iemand is langsgeweest die geen verkoper aan de deur wilde. Daarbij kan volgens Kamp op een veel simpelere manier worden aangeven, bijvoorbeeld door een sticker op de deur te plakken, dat iemand echt niet gediend is van verkopers aan de deur.

Kamerlid Mei Li Vos pleitte voor het bel-niet-aan-register, omdat volgens haar 'alle verkoopagressie' zich op deze aanpak richt nu het eerder gerealiseerde Bel-me-niet Register voor telefonische verkoop een succes is. Andere partijen twijfelden. 'Moeten we alles in registers gaan vastleggen? Je kunt dan ook denken aan een spreek-me-niet-aan-register voor als je op straat loopt', aldus Kees Verhoeven (D66).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden