Column

Bekt lekker hè? Ja, als je Pierre Bokma bent

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Ik denk dat het een paar ton kostte, misschien anderhalf. En ik schat dat ze er ongeveer een keer of twintig over hebben vergaderd.

En toen maakte de WRR, de Wetenschappelijke Raad voor het Regerings­beleid, met veel bombarie bekend dat er weer een foeiwoord was dat het rijk niet meer zou gebruiken in de offi­ciële stukken. Allochtoon. Foei!

Je moet nu zeggen: inwoners met een migratieachtergrond. Bekt lekker hè? Ja, als je Pierre Bokma bent.

Nu ben ik zelf nog uit de tijd dat de totaal onverdachte lieve mevrouw Hilda Verwey-­Jonker (sociologe) deze term bedacht om de woorden 'buitenlander' en 'etnische minderheid' te vermijden.

Ik gebruikte destijds het woord 'anderstaligen' (want ze spraken namelijk geen Nederlands), maar dat bleek ook ­behoorlijk beledigend en stigmatiserend te zijn. Die beledigde gestigmatiseerden hebben zich toen overigens nooit bij mij gemeld.

Voorspelling: over veertien dagen is inwoner met een migratieachtergrond, de 'imigra', net zo stigmatiserend als allochtoon.

"Zeg, zijn dat, in die statistiek, allemaal imigra's?"

"Ja..."

"Meen je dat nou, gaan er echt zo veel uitkeringen naar de imigra's?"

"Eh... Je bedoelt naar de inwoners met een migratieachtergrond? Ja."

"Mijnheer de agent, op straat liepen wat imigra's die mij uitscholden voor hoer. Maar ik ben gewoon een Indo met een strakke broek."

"Mag ik nu wel minder, minder, minder imigra's roepen?"

Wat een lid van de WRR even­eens aanbeveelt, is dat je eerst het land van de imigra noemt en daar dan Nederlander achter zet. Dus: Turkse
Nederlander, Marokkaanse Nederlander. Maar wat als je nu niet weet waar iemand vandaan komt?

Het zal wel racisme van mij zijn, maar a): ik kan dus echt niet zien uit welk land iemand komt - hoe onderscheid ik bijvoorbeeld een Syrische Nederlander van een Iraakse Nederlander - en b): hoe weet ik tegenwoordig of het al Nederlanders zijn?

Taal kent zijn eigen wetten - en juist als iets niet meer mag, kan het een geuzennaam worden. Zie provo. 'De neger is een allochtoon' is onderhand een zin geworden waarvoor je in het cachot belandt.

Als de overheid niets had ­gedaan, was 'allochtoon' geleidelijk verwaterd. Ook de ontwikkeling van taal kent namelijk darwinistische principes.

Is 'Chinees' nog stigmatiserend? Of 'Indo'? Nee. Hoe zou dat komen?

Hoe komt het trouwens dat 'allochtoon' stigmatiserend en beledigend is geworden? Of is die vraag stellen al racisme?

Reageren? t.holman@parool.nl

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden