Plus

Bekorten chemokuur past in 'de-escalatiedenken' van oncologen

Het nieuwe beleid van Amsterdamse ziekenhuizen, waarbij bepaalde patiënten met darmkanker nog maar een halve chemokuur hoeven te krijgen, past in het denken van oncologen in de huidige tijd. Zij willen de vele zware chemobehandelingen waar dat kan terugdringen.

Ton Damen
Een chemobehandeling kan bestaan uit een infuus, pillen of een combinatie van beide. Beeld ANP
Een chemobehandeling kan bestaan uit een infuus, pillen of een combinatie van beide.Beeld ANP

Vandaag de dag wordt volgens specialisten gemiddeld driekwart van de patiënten voor niks behandeld met chemotherapie.

Artsen kunnen niet weten bij wie de ziekte wel of niet terugkeert en adviseren daarom vaak grote groepen mensen een bepaalde behandeling te volgen.

Er is tegenwoordig veel kankeronderzoek naar wat de experts 'de-escalatie' noemen. Waar artsen in het verleden altijd de meest intensieve behandelingen gaven - want de kanker moest verslagen worden - willen zij nu groepen selecteren die met minder zware behandelingen toe kunnen.

Dat geldt ook voor een deel van de groep patiënten die geopereerd zijn aan darmkanker.

Van de 100 darmkankerpatiënten bij wie een tumor is weggehaald en bij wie kanker in de lymfeklieren dichtbij de tumor zit, treedt de ziekte bij 35 van hen opnieuw op als zij geen chemotherapie zouden krijgen. Welke mensen dat zijn, is niet van te voren bekend.

Het aantal patiënten dat weer kanker krijgt, kan echter halveren tot 17 procent als bij alle 100 patiënten chemo wordt toegepast. Die 100 mensen nemen statistisch gezien chemotherapie om 17 patiënten te redden, en doen dat omdat zij zelf slachtoffer kunnen zijn.

Van 6 naar 3 maanden
Zij werden tot nog toe doorgaans behandeld met een half jaar chemo, terwijl de in Amerika gepresenteerde internationale onderzoeken nu aantonen dat voor sommige patiënten drie maanden al voldoende is.

De kans dat de darmkanker drie jaar na de behandeling terugkeert is volgens de onderzoeken bij een chemobehandeling van drie maanden amper een procent kleiner dan wanneer iemand de lange therapie volgt.

Ziekenhuizen bespreken daarom met patiënten de mogelijkheid om de chemobehandeling te halveren. De Amsterdamse ziekenhuizen die gespecialiseerd zijn in kankergeneeskunde gooien de behandelplannen van patiënten al om. Ook andere Nederlandse kankerinstituten zijn er mee bezig en een aanpassing van de landelijke richtlijn is aanstaande.

De winst voor patiënten is enorm. Zij zijn minder lang ziek van de bijwerkingen. Bovendien hebben de bijwerkingen van een chemobehandeling een opstapelend effect, zodat het voordeel van halveren groter is dan de helft.

Oncologen verwachten meer van dit soort radicale veranderingen in de kankergeneeskunde, ook voor andere soorten kanker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden