'Beknot ontslagrecht ambtenaar'

Fatma Koser Kaya (D66). Foto ANP

DEN HAAG - CDA en D66 willen dat ambtenaren hun speciale ontslagbescherming arbeidsrecht kwijtraken en dezelfde rechten krijgen als andere werknemers.

D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya en CDA-Kamerlid Eddy van Hijum bereiden hiertoe een wetsvoorstel voor.

Sinds 1929 geldt voor ambtenaren een speciaal arbeidsrecht. Zo mogen zij vier keer in beroep gaan tegen ontslag. Daardoor kan zo'n procedure jaren duren.

Gewone werknemers kunnen twee keer hun ontslag aanvechten bij de rechter. Ook gelden voor ambtenaren allerlei toeslagen na ontslag.

Volgens CDA en D66 zijn de twee rechtssystemen op de arbeidsmarkt omslachtig en uit de tijd. De overheid kan nu moeilijk snijden in het eigen personeel.

Daarnaast moeten alle regels en wetten nu nog voor de overheidssector worden vertaald, wat veel administratieve rompslomp oplevert, vinden de twee partijen.

De gelijktrekking van de arbeidsrechten zal er volgens de twee partijen bovendien toe leiden dat werknemers makkelijker overstappen tussen de overheid en de private sector.

Al met al zou dit honderden miljoenen euro's besparen, menen D66 en CDA. Het speciale arbeidsrecht geldt momenteel voor één miljoen ambtenaren.

Koser Kaya van D66 is al sinds 2005 bezig met deze kwestie. Zij had toen een motie ingediend, samen met de LPF destijds, die een Kamermeerderheid haalde. De opeenvolgende kabinetten deden daar echter niets mee. D66 is blij dat het CDA zich nu bij het initiatief aansluit. Beide partijen verwachten brede steun te krijgen omdat veel partijen in deze tijden van bezuinigingen ervoor pleiten de overheid grondig te hervormen. De twee partijen zien hun voorstel als smeerolie voor deze reorganisatie.

Koser Kaya en Van Hijum sturen hun initiatief eerst naar andere politieke partijen en maatschappelijke organisaties, waaronder de vakbonden, om eventuele opmerkingen te kunnen verwerken. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden