Bekladding cadeau Grass: 'SS! Günni, houd je muil'

Een standbeeld dat de Duitse schrijver Günter Grass vorig jaar aan Göttingen schonk, is beklad. Op de sokkel van het beeld dat op de universiteitscampus staat, is de tekst 'SS! Günni, houd je muil' geschreven. Van de daders ontbreekt ieder spoor, zei de politie vandaag.

Redactie

De bekladding is zaterdag ontdekt en agenten stellen een onderzoek in wegens vandalisme.

Vermoedelijk heeft de bekladding te maken met een gedicht van Grass dat voor veel ophef heeft gezorgd. De Nobelprijswinnaar schreef daarin dat atoommacht Israël de wereldvrede op het spel zet. Daardoor ziet Israël hem als persona non grata, zei de Israëlische minister van Binnenlandse Zaken zondag. Diverse Duitse politici vonden dat overtrokken.

Zeven professoren
Het bekladde beeld herinnert aan zeven professoren die in 1837 tegen het opschorten van de Statenvergadering door koning Ernst August von Hannover protesteerden. Daarop werden ze ontslagen. Grass en zijn uitgever schonken het aan de universiteit en de stad.

Critici in binnen- en buitenland beschuldigden Grass na publicatie van zijn gedicht van antisemitisme. De schrijver wees de beschuldigingen van de hand. Het gedicht was volgens hem niet gericht tegen heel Israël, maar bedoeld om het optreden van de Israëlische regering aan de kaak te stellen.

In 2006 kwam Grass ook onder vuur te liggen. Toen biechtte hij in een nieuw boek op dat hij aan het einde van de Tweede Wereldoorlog lid was geworden van de Waffen-SS, het eliteleger van Hitler.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden