Bekende tegenstanders van de gemeente

Charles Geerts, 'de koning van de Wallen', in januari 2007 in de rechtbank van Amsterdam. Foto Klaas Fopma Beeld
Charles Geerts, 'de koning van de Wallen', in januari 2007 in de rechtbank van Amsterdam. Foto Klaas Fopma

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam is al enkele jaren bezig om raamexploitanten, seksbazen en andere ondernemers die haar niet bevallen aan te pakken. Bij sommigen is dat gelukt, bij anderen nog niet. Een overzicht van tegenstanders van de gemeente.

Otten
Jan Otten is de eigenaar van onder meer het beroemde sekstheater Casa Rosso en de Bananenbar op de Wallen. De gemeente liet begin vorig jaar weten zijn vergunningen te willen intrekken omdat hij zich mogelijk bezig zou houden met criminele activiteiten. Nu heeft de hoofdstad laten weten dat zijn zaken toch mogen openblijven, maar onder strenge voorwaarden.

Geerts
Charles Geerts, 'de koning van de Wallen', verkocht in september 2007 achttien van zijn panden met in totaal 51 ramen aan NV Stadsgoed, een dochter van woningcorporatie Stadgenoot. Prijskaartje: 25 miljoen euro. In die panden zitten nu modeontwerpers. In augustus vorig jaar bleek dat hij nog steeds elf panden met seksbedrijven in de hoerenbuurt heeft.

Barazani
De Israëlische zakenman Asaf Barazani bezat tot voor kort twaalf panden aan het Damrak. Vier daarvan verkocht hij in juli aan NV Stadsgoed; de overige acht volgen waarschijnlijk binnenkort. In de panden zitten onder meer restaurants en cafés, die worden gerund door familieleden. Justitie deed in 2004 invallen bij de familie in een onderzoek naar witwassen.

Yab Yum
Het bekende luxebordeel sloot begin januari 2008 de deuren, nadat de gemeente de vergunningen had ingetrokken op basis van de wet Bibob. Volgens Amsterdam is de zaak eigenlijk in handen van de Hells Angels. De Raad van State gaf de hoofdstad hier in juli gelijk in. Theo Heuft, oprichter van het luexbordeel, maakte onlangs bekend dat hij binnen een half jaar in zowel Amsterdam als Brussel een Yab Yum gaat openen.

Dirk Holtman
Vastgoedhandelaar Dirk Holtman had tot vorig jaar vier prostitutiepanden op het Oudekerksplein op de Wallen. De gemeente wil daar per se alle ramen weg hebben. Hij verkocht die panden en een gebouw met een coffeeshop begin vorig jaar aan woningcorporatie Ymere. Prijs: 6,6 miljoen euro.

Familie Venekamp
De familie Venekamp is een luis in de pels van de gemeente. Vader Jan is de laatste ondernemer die prostitutiepanden bezit op het Oudekerksplein. Zijn dochter Nathalie exploiteert die. Amsterdam weigerde lang zonder voorbehoud vergunningen af te geven, maar de familie kreeg die uiteindelijk toch. In augustus oordeelde de rechtbank dat de gemeente een schadevergoeding van ruim 40.000 euro moet betalen. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden