Bekende sporters vragen regering om steun voor meer beweging

Zeven bekende sporters roepen zaterdag de regering in een landelijke advertentie op werk te maken van een vitale samenleving, met daarin een cruciale rol voor sport en bewegen. Elf sportbonden en het NOC*NSF hebben inmiddels hun steun uitgesproken voor dat plan.

ANP
Samen met elf sportbonden en zeven bekende sporters vraagt het NOC*NSF de regering om steun voor meer beweging. Beeld ANP
Samen met elf sportbonden en zeven bekende sporters vraagt het NOC*NSF de regering om steun voor meer beweging.Beeld ANP

De oproep is een initiatief van de huidige en voormalige topsporters en -trainers Bas van de Goor, Epke Zonderland, Louis van Gaal, Sarina Wiegman, Guus Hiddink en Joop Alberda en neuropsycholoog Erik Scherder. “Het is al lange tijd bekend dat sport vele voordelen biedt, van gezondheid tot cognitieve en sociale effecten,” zegt Alberda.

“Onze ambities om sport en bewegen veel meer betekenis te geven voor Nederland zagen een aantal jaar geleden al het eerste levenslicht. De coronacrisis werkt als een alarmbel. Mensen met een mindere vitaliteit en weerbaarheid zijn het meest kwetsbaar. Dit is het moment om in actie en tot gedragsverandering te komen, waarbij de nadruk ligt op voorkomen in plaats van genezen. We willen werken aan het nieuwe normaal,” stelt Alberda.

Naast de oproep, geplaatst in het Algemeen Dagblad en de Volkskrant, stuurt het zevental een brief naar een aantal ministeries in Den Haag. De initiatiefnemers stellen dat sport en bewegen een essentiële, preventieve rol speelt om Nederlanders vitaler te maken, maar dat ‘de plaats van sport in het systeem van zorg en welzijn verre van perfect’ is. Ze pleiten voor een systeem waarbij mensen van jongs af aan geholpen worden hun leven lang gezond te blijven door sport en bewegen te integreren in hun dagelijks leven. Op school, op het werk, thuis, op de vereniging of in de sportschool, in het ziekenhuis of de zorginstelling.

Daarin ligt volgens de initiatiefnemers een belangrijke rol voor de Nederlandse sportinfrastructuur met onder meer 24.000 verenigingen, sportbonden, commerciële sportaanbieders en vele duizenden professionals en vrijwilligers. “Dit is geen opdracht aan de sport alleen,” zegt Alberda. “Het moet integraal gebeuren, in nauwe samenwerking met toonaangevende instanties uit de sport, zorg, het onderwijs, de voedselindustrie en de overheid.”

Elf sportbonden (Atletiekunie, KNGU, KNHB, KNKV, KNLTB, KNVB, KNZB, NGF, Nevobo, NSkiV en Watersportverbond) en NOC*NSF hebben hun steun voor de oproep al uitgesproken en laten weten hun medewerking te zullen verlenen aan het vervolg.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden