Bekende Nederlanders steunen actie tegen bomenkap Schoorl

De actiegroep Schoorlse Bos moet Blijven biedt vrijdagmiddag een burgerinitiatief aan in het provinciehuis van Haarlem tegen een voorgenomen boskap van duizenden bomen in de Schoorlse duinen. Bekende auteurs als Adriaan van Dis en Margriet Brandsma en acteur en kunstschilder Jeroen Krabbé steunen het protest.

Volgens Staatsbosbeheer moeten 15.000 bomen verdwijnen om het duingebied te herstellen.Beeld ANP

Het burgerinitiatief bevat al meer dan 8500 handtekeningen. Volgens Staatsbosbeheer is de kap nodig om het kwetsbare duingebied te herstellen.

Aanvankelijk was het plan om 12 procent van het bos weg te halen, maar eind oktober is besloten dat 6 procent van de bomen moet verdwijnen. Volgens Staatsbosbeheer is er nu een vergunning aangevraagd voor de kap van ongeveer 15.000 bomen, oftewel 2 procent. Daarna wordt ‘uitgebreid geëvalueerd’ of de kap van de overige 4 procent ook nog noodzakelijk is.

De Schoorlse Duinen zijn uniek, zegt Staatsbosbeheer. “Het zijn de hoogste en (bijna) breedste duinen van ons land. Het is ook een van de weinige plekken waar we de oorspronkelijke dynamische duinnatuur nog kunnen herstellen.” In het gebied is een grote variatie aan planten en dieren te vinden. Tegelijkertijd hoort de organisatie ook de kritiek over de bomenkap, aldus de woordvoerder. “De plannen voor de kap waren al van lang geleden, toen speelde het klimaatdossier nog niet zo. Maar we willen ook de duinen niet kwijt.”

De actiegroep heeft echter grote twijfels of de kap van de bomen het gewenste resultaat oplevert. “Wij kunnen in de argumenten van Staatsbosbeheer geen geldig excuus ontdekken om zoveel prachtige natuur te vernietigen.”

Van Dis, Brandsma en Krabbé zullen worden uitgenodigd om met een boswachter het gebied in te gaan, laat Staatsbosbeheer weten.

Bomenkap langs A9

Rijkswaterstaat was kort geleden van plan om zeker 14.000 bomen te kappen om plaats te maken voor de verbreding van de A9 bij Ouderkerk aan de Amstel. Het gemeentebestuur van Ouder-Amstel wilde een kapvergunning afgeven, maar het plan zorgde voor veel rumoer in het dorp. Het burgerinitiatief ‘Stop de bomenkap’ werd vervolgens in het leven geroepen. 

De actie had resultaat. In oktober maakte Rijkswaterstaat bekend dat het aantal bomen naar beneden wordt bijgesteld tot 10.000. Het kappen van bomen zorgt voor meer ruimte, waarmee extra rijstroken kunnen worden gecreëerd op de A9 bij Ouderkerk aan de Amstel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden