Bekende klimpieten bij De Bijenkorf zijn dit jaar goud

De bekende klimpieten, die traditioneel voor en tijdens de feestdagen de lichthal van De Bijenkorfvestiging in Amsterdam sieren, worden verguld. Dat maakte het winkelbedrijf vandaag bekend.

De klimpieten, die traditioneel voor en tijdens de feestdagen de lichthal van De Bijenkorfvestiging in Amsterdam sieren, worden vanaf dit jaar verguld. Beeld anp
De klimpieten, die traditioneel voor en tijdens de feestdagen de lichthal van De Bijenkorfvestiging in Amsterdam sieren, worden vanaf dit jaar verguld.Beeld anp

Ook in de filialen in Den Haag, Utrecht en Amstelveen, waar evenals bij de vlaggenschipwinkel in Amsterdam pieten in het atrium aan touwen naar boven klimmen, zijn vanaf dit jaar vergulde klimpieten aanwezig.

De aanpassing is een gevolg van de nieuwe strategie, zo benadrukte de firma. De Bijenkorf heeft de afgelopen tijd flink geïnvesteerd in zeven winkels van de keten. Ook de 'vergulde klimpieten' passen volgens De Bijenkorf bij de nieuwe en luxere koers, die het omschrijft als 'premium experience'.

De Bijenkorf is zich naar eigen zeggen bewust van de gevoeligheden rondom Zwarte Piet. 'We volgen de discussie in de samenleving met belangstelling en respect. We zien uit naar een feestelijke viering van Sinterklaas, zoals we dit al generaties lang vieren met onze klanten, hun kinderen en families', aldus de onderneming.

In de schijnwerpers
Andere uitingen of producten met traditionele pieten had De Bijenkorf al niet in zijn winkels. Voor de intocht van Sinterklaas en de evenementen daar rondom volgt De Bijenkorf zoals voorheen het beleid van de lokale gemeenten.

De vergulde klimpieten zullen, net als voorgaande jaren, regelmatig 'opnieuw gestyled worden', gaf De Bijenkorf ook mee. De Bijenkorf staat, evenals winkelketens als V&D, Blokker, Hema en Albert Heijn, in de schijnwerpers wat betreft de discussie rondom de traditionele Zwarte Piet. Tegenstanders vinden producten met de afbeelding van Zwarte Piet, of andere uitingen met een zwarte knecht van Sinterklaas, discriminerend, racistisch en beledigend.

V&D laat vandaag in een reactie weten dat het de lijn van het Sinterklaasjournaal zal volgen, wat betreft reclame-uitingen rond Zwarte Piet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden