Bekende Hongaarse antisemiet ontdekt dat hij joods is

Een van de leiders van de extreemrechtse Hongaarse partij Jobbik, de Europarlementariër Csanad Szegedi, bekend om zijn antisemitische uitlatingen en harde afwijzing van de Roma, is er onlangs achter gekomen dat hij joods is.

Elise Kuit
Leden van de Hongaarse Garde, de paramilitaire tak van Jobbik, afgelopen maart in Boedapest. Beeld EPA
Leden van de Hongaarse Garde, de paramilitaire tak van Jobbik, afgelopen maart in Boedapest.Beeld EPA

'Ik ben er achter gekomen dat mijn ouders joods waren. Dat is het grote nieuws', zei Szegedi in een interview met de krant Barikad. Szegedi zei zich gedwongen te voelen uitleg te verschaffen, nadat zijn bekentenis voor heel wat ophef had gezorgd op internet. Dat meldt Le Huffington Post.

'Ik zeg niet dat ik verbaasd ben over het nieuws', zei de politicus in het interview, maar hij gaf wel toe dat het hem tijd had gekost het nieuws te 'verteren'.

Het voorval heeft de extreemrechtse partij in Hongarije in een lastig parket gebracht, maar de partijleider van Jobbik zei na de bekendmaking op de nationale televisie dat Szegedi gewoon zijn functie kon blijven vervullen.

'Ik denk dat wat telt niet is te weten wie er precies van het 'zuivere Hongaarse ras' is, maar dat belangrijk is hoe dat men zich gedraagt als 'goede Hongaar', was de verdediging van Szegedi in het interview. 'Hongaars zijn betekent voor mij verantwoordelijk zijn voor mijn land, en dat heeft niets te maken met rassensuprematie'.

Recentelijk nog haalde een collega van Szegedi bij Jobbik alle kranten in het land met het voorstel om zijn bloed te laten testen om uit te kunnen sluiten dat hij joods noch Roma-bloed door de aderen had stromen.

Szegedi zelf haalde de Hongaarse en internationale media door zich in 2009 tijdens zijn eerste sessie van het Europees Parlement te verschijnen in het uniform van de Hongaarse Garde, de paramilitaire tak van Jobbik.

De reacties op het nieuws van Szegedi's joodse wortels variëren in Hongarije tussen amusement en consternatie. Het blog Narancs.Hirado, een bekende criticaster van het conservatieve kabinet van premier Viktor Orban, oordeelde dat het 'onmogelijk' was dat Szegedi niet op de hoogte was van het feit dat zijn oma een bekende jodin was die de Holocaust had overleefd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden