Bekende dj eist tonnen van 'fiscalist van de sterren' Frank B.

Financieel adviseur Frank B., die Nederlandse muzieksterren op papier zou hebben laten verhuizen naar belastingparadijzen, is verwikkeld in een rechtszaak met een bekende Nederlandse dj.

Maarten van Dun
Dj Headhunterz Beeld Youtube
Dj HeadhunterzBeeld Youtube

Ook de gerenommeerde advocatenkantoren waar B. werkte hangt een forse schadeclaim boven het hoofd.

De fiscus deed dinsdag een inval bij het advieskantoor van Frank B. (58), omdat uit onderzoek zou zijn gebleken dat B. vermogende Nederlandse artiesten heeft geholpen bij het opzetten van illegale belastingstructuren. Het gaat vooral om dj's. Zij emigreerden op papier uit Nederland, waarna hun vermogen en inkomsten in fiscaal zonnige oorden werden ondergebracht.

In werkelijkheid gaat het om schijnconstructies bedoeld om belasting te ontduiken, denken de opsporingsdiensten. Daarbij zou B. valsheid in geschrifte hebben gepleegd. De fiscus onderzoekt nog of klanten van B., onder wie de bekende dj's Afrojack en Tiësto, op de hoogte waren van belastingontduiking.

Headhunterz
Een van de dj's voor wie B. zo'n belastingconstructie optuigde, startte een rechtszaak tegen de fiscaal adviseur, blijkt nu. Het gaat om de 32-jarige Willem Rebergen, die in de internationale dancescene grote bekendheid geniet als dj Headhunterz. Onder die naam geeft hij jaarlijks wereldwijd honderden zeer lucratieve optredens, in clubs en op festivals.

Fiscalist B. adviseerde Rebergen vanaf 2012 om uit Nederland te verhuizen, zodat hij zijn inkomsten in een bedrijf op Cyprus kon stallen, waar nauwelijks belasting hoeft te worden betaald. Een andere tak van de door B. bedachte constructie liep via de Kanaaleilanden.

Dat vertelt Rebergens stiefvader en zakelijk leider Michiel van Kleef: "Dit bleek een standaardadvies te zijn dat B. vaker gebruikte. Hij drukte ons keer op keer op het hart dat dit een volkomen legale constructie was. Wel was het van belang dat er zo min mogelijk banden met Nederland waren. Dus geen sportschoolabonnement of een mobiele telefoon in Nederland."

Forse naheffing
Uiteindelijk rees bij het management van de dj het vermoeden dat de constructie helemaal niet zo legaal was als was voorgespiegeld. Bovendien werkte de complexe structuur in de praktijk niet. Van Kleef: "Dagelijkse uitgaven werden niet of veel te laat betaald. Zo bleek het lastig om vanuit de Cypriotische vennootschap de wegenbelasting voor je Nederlandse auto te betalen. Het werkte allemaal niet. Belangrijker was dat het niet goed voelde. De grens tussen wat kan en mag werd naar ons gevoel overschreden."

Na anderhalf jaar beëindigde Rebergen de samenwerking met B. De Cyprusconstructie werd ontmanteld en de dj toog naar de Belastingdienst en speelde open kaart. Hij kreeg een forse naheffing.

De dj stelt naast B. ook twee gerenommeerde Amsterdamse advocatenkantoren aansprakelijk: Greenberg Traurig en Certa Legal. B. was namelijk bij die advocatenkantoren werkzaam ten tijde van de advisering aan de dj. Dat maakt hen medeverantwoordelijk voor de adviezen die de fiscalist gaf, meent het team rond de dj. De zaak komt in juni voor bij de Amsterdamse rechter.

Greenberg Traurig laat weten 'geen behoefte te hebben om te reageren,' net als Certa Legal. Frank B. wil op de zaak-Headhunterz niet reageren, zegt zijn advocaat Annabel Vissers. Zij verwijst naar de persverklaring van B., in reactie op de eerdere berichtgeving over zijn zaak.

Persverklaring Frank B.

In de persverklaring ontkent de advocaat van B. alle beschuldigingen, en zegt dat haar cliënt verbijsterd is over de wijze waarop het verhaal in de media is gekomen. 'Cliënt herkent zich op geen enkele wijze in deze verdenking. Met welke 'papieren' verhuizing dan ook is hij niet bekend.'

B. zou zich volgens zijn raadsvrouw bij het vervullen van zijn werkzaamheden volledig aan de wet- en regelgeving gehouden hebben. 'Cliënt heeft altijd een open, transparante en constructieve werkrelatie met de Belastingdienst gehad en ook nagestreefd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden