Bekende chefs koken op Wereldvoedseldag

Zes bekende chefs, onder wie Samuel Levie, Yvette van Boven en Joris Bijdendijk, koken woensdag, op Wereldvoedseldag, voor 500 mensen in het Scheepvaartmuseum. Ze willen hun gasten daarbij laten inzien dat Nederland veel kan doen om de honger in de wereld tegen te gaan.

-Beeld 'Food Cabinet'

Wereldwijd ruim 820 miljoen mensen – dat is ongeveer een op de negen – hebben structureel te weinig te eten. Tientallen jaren zat er vooruitgang in het gevecht tegen honger, maar sinds een paar jaar groeit het aantal mensen dat te weinig te eten heeft weer. We zijn terug waar we 10 jaar geleden waren, als gevolg van klimaatverandering en toenemende conflicten. “En dat terwijl het een volkomen onnodig probleem is. We produceren wereldwijd genoeg voedsel om 14 miljard mensen te voeden. Om honger in de hele wereld uit te roeien hoeven we slechts op de juiste plekken te investeren,” zegt Evelijne Bruning, directeur van The Zero Hunger Project, een van de sprekers woensdag.

Diner in Scheepvaartmuseum

In Nederland zijn boeren goed georganiseerd, maar op veel plekken ter wereld is dat niet zo. “Kleinschalige boeren in arme landen zijn onzichtbaar. Er komt daar nooit iemand langs om te vertellen over nieuw zaaigoed, ze hebben geen toegang tot boerenopleidingen en bijvoorbeeld ook geen tractors.”

Door op die plekken te investeren in de organisatie van boerengemeenschappen zou het haalbaar zijn honger compleet de wereld uit te helpen. “Tien jaar geleden dacht iedereen nog dat dit onmogelijk was. Ondertussen heeft zelfs Mark Rutte zijn handtekening eronder gezet. In 2030 moet het voorbij zijn met de honger.”

Het is nog niet bij iedereen bekend dat het echt mogelijk is de honger de wereld uit te krijgen. Daar ruchtbaarheid aan geven is dan ook het doel van dit diner. “Natuurlijk gaan deze 500 mensen de honger niet stoppen – dat vraagt om grootschalige projecten – maar we willen zo veel mogelijk mensen ambassadeur maken van dit verhaal, zodat de boodschap in hun kringen verder wordt verteld,” zegt Helen Kranstauber, medeorganisator van het diner. 

Aan tafel zullen allerlei mensen zitten. “Of je nou professioneel bezig bent met voeding en duurzaamheid of nog niet zo goed weet wat je kunt bijdragen, iedereen mocht zich aanmelden.” Hieruit zijn 500 mensen geselecteerd. “Iedereen kan bijdragen aan een wereld waar minder honger heerst. Koken met plantaardig voedsel, minder vlees consumeren, in het seizoen kopen, lokaal eten. Al dat soort dingen helpen.”

Samuel Levie is een van de chefs die woensdag kookt in het Scheepvaartmuseum. “Er zitten natuurlijk heel veel mooie kanten aan eten, maar ons consumptiepatroon heeft een keerzijde waar we maar weinig mee worden geconfronteerd. Ik heb de positie om mensen te inspireren, bijvoorbeeld door mijn kookboeken of door mediaoptredens, dus ik voel de verantwoordelijkheid om mensen meer bewuster met voedsel om te laten gaan.”

Natuurlijk is het niet zo dat de restjes die jij hier bewaart, op het bordje van een hongerlijdend kind in Ethiopië terecht kunnen komen, zegt Bruning. “Het zit hem erin dat iedereen ter wereld gaat beseffen dat voedselverspilling onnodig is. Dat geldt net zo goed in arme landen; ook daar wordt een derde van het voedsel verspild. Nederland is een heel grote speler in de wereld van de landbouw, dus wij moeten een voorbeeldrol aannemen. De motor van verandering zit hem in de voorlopers.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden