Bekend met de Drie Dwaze Dagen? Meet Black Friday

Het is een jaarlijks ritueel, de dag na de traditionele Amerikaanse feestdag Thanksgiving slaan Amerikanen massaal aan het shoppen. Het is Black Friday. Met buiken gevuld met kalkoen en cranberry's veranderen miljoenen mensen in winkelgekken.

Winkelaars op jacht naar koopjes bij Macy's. Beeld afp
Winkelaars op jacht naar koopjes bij Macy's.Beeld afp

Black Friday is dé dag voor winkeliers in de Verenigde Staten. De dag dankt zijn naam aan de zwarte cijfers die de winkeliers vandaag zeker schrijven. Voor dit jaar wordt er een omzet van ruim 11 miljard dollar verwacht. Dit is een stijging van 3,8 procent ten opzichte van vorig jaar. Voor het hele kerstseizoen (de complete maanden november en december) verwachten analisten een omzet van 586,1 miljard dollar.

Het is te vergelijken met de hysterie rond de Drie Dwaze Dagen (DDD) van de Bijenkorf, maar dan in het kwadraat. De 'desprate housewives', mannen en kinderen rennen vandaag naar de grote warenhuizen om kerstkoopjes op de kop te tikken. Gaat de Bijenkorf tijdens de DDD om acht uur 's ochtends open, de winkels in de Verenigde Staten openen de deuren vaak al midden in de nacht.

Gekte
Maar dit jaar neemt de gekte nog grotere proporties aan. Al op Thanksgivingavond gingen grote ketens als Toys "R" Us en Target open. Tot tevredenheid van Renee Ruhl uit Orlando. 'Ik denk dat vroeger beter is. Mensen zijn gekker rond middernacht en ik word dan moe', zegt ze tegen persbureau Reuters. Zij was gisteravond al rond negen uur bij Target om een hockeyspel voor haar kinderen te kopen. Vorig jaar was ze rond twee uur 's nachts bij de discounter.

De negentienjarige Michael Prothero en zijn vriend Kenny Fullenlove misten het eten tijdens Thanksgiving helemaal. Zij zetten maandagavond hun tentje op bij een Best Buy winkel in Ohio, die afgelopen middernacht zou openen. 'We nemen het zekere voor het onzekere', zegt Prothero tegen persbureau AP.

Verschillende shoppers delen via Twitter hun shopervaringen op Black Friday. Zo maakte Megan Black een arrestatie mee en Michael Copon is nog niet helemaal zeker van zijn zojuist gekochte lichtgevende handschoenen.

Grote druk
De warenhuizen staan onder grote druk om steeds vroeger open te gaan. Consumenten gaan liever vroeger winkelen zodat ze anderen een stap voor zijn. 'Elke retailer wil alle anderen verslaan', zegt C. Britt Beemer, voorzitter van de Amerikaanse Onderzoek Groep tegen de Huffington Post. 'Shoppers houden er van.' Toen de 'flagshipstore' van het bekende warenhuis Macy's in New York vannacht om twaalf uur open ging kwamen er zo'n 11.000 mensen op af.

Vrijdag pas
Niet iedereen is blij dat het grote shopfestijn de traditionele feestdag binnen sluipt. Thanksgiving moet volgens hen gewoon een feestdag blijven. 'Ik denk dat het gewoon terug moet naar vrijdag, het verdeelt families. Kijk maar naar ons, onze kinderen zijn bij hun grootouders terwijl ze gewoon bij ons moeten zijn', zegt Darcy Mitchel uit New Hamshire. Mitchel was gisteravond met zijn vrouw op pad om een tv te kopen. Ook protesteerden werknemers van grote ketens tegen de vervroegde openingstijden.

Mensen wacht voor de deur van Macy's. Beeld AFP
Mensen wacht voor de deur van Macy's.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden