Plus

Bekeerde moslims in videotentoonstelling aan het woord over relaties

In de videotentoonstelling Trouwen Voor Allah in Imagine IC/OBA Bijlmerplein vertellen acht Amsterdammers openhartig over hun bekering tot de islam en wat dat betekende voor hun liefdesleven.

'Bekering is vaak een persoonlijke zoektocht naar zingeving en spiritualiteit' Beeld Vanessa Vroon
'Bekering is vaak een persoonlijke zoektocht naar zingeving en spiritualiteit'Beeld Vanessa Vroon

De naam Trouwen voor Allah - persoonlijke verhalen van bekeerlingen suggereert misschien dat alle bekeerlingen in de tentoonstelling getrouwd zijn. Maar drie van de acht opgevoerde personen - hun achternamen worden niet genoemd - zijn nog single.

Antropoloog Vanessa Vroon-Najem, op wiens onderzoek de tentoonstelling gebaseerd is, vertelt dat het project gaat om het vinden van een partner en het sluiten van een huwelijk. "Er zijn twee mogelijkheden als je bekeerd bent: of je bent single en moet nog een partner vinden, of je hebt ­al een relatie. Hoe gaat je relatie dan verder?"

Persoonlijke motieven
Vroon-Najem maakte de tentoonstelling samen met visueel antropoloog Wendy van Wilgenburg, die de videoportretten filmde en ook een documentaire maakte. Vaak liggen er persoonlijke motieven ten grondslag aan de bekering.

"Het vooroordeel waar mensen die zich net bekeren vaak tegenaan lopen, is dat ze het doen omdat ze een moslimpartner hebben. Tijdens mijn onderzoek ondervond ik dat bekering een persoonlijke zoektocht naar zingeving is, een manier om spiritualiteit in je leven vorm te geven. Soms was er een partner in beeld, soms niet," zegt Vroon-Najem.

Wel lag meestal een positieve ontmoeting met een moslim aan de basis. "Maar dat kon evengoed een leuke buurvrouw zijn, een goede vriendin, een studiegenoot of collega."

Gesterkt in het geloof
Eén van de acht deelnemers aan de tentoonstelling is de 32-jarige Sjoerd, die zich meer verdiepte in het geloof vanwege zijn islamitische vriendin. Toen zijn vriendin de relatie beëindigde, betekende dat niet het einde van zijn geloof. Integendeel: "Ik voelde me alleen maar gesterkt in mijn geloof," zegt hij in het videoportret. Voor toekomstige relaties is hij opnieuw op zoek naar een moslima.

Naast het feit dat de omgeving twijfelt aan de keuze, blijft het grootste probleem vaak de uiterlijke verandering, zegt Vroon-Najem. "Zelf een religie kiezen is meestal geaccepteerd, maar dat je daar een lange jurk of een hoofddoek bij gaat dragen, vinden vooral de ouders van de bekeerden vaak lastig."

Welke uitdagingen er tussen kind en ouder nog meer zijn, is bijvoorbeeld te zien in het dubbelportret van Regina en haar moeder.

Zelf aan het woord
Volgens Vroon-Najem is de kracht van de tentoonstelling dat er niet óver bekeerde mensen wordt gepraat, maar dat zij zelf het woord nemen.

"Deze mensen vertellen hun verhaal recht uit het hart, vanuit een door henzelf gekozen omgeving. En of je gelovig bent of niet, je zal er altijd iets in herkennen. Iedereen weet wat het is om verliefd te worden of te zoeken naar een partner. Daardoor kunnen de verhalen van deze mensen iedereen emotioneel raken."

Daniëlle Kuijten van Imagine IC, waar de tentoonstelling momenteel huist, legt uit waarom Trouwen Voor Allah in de bibliotheek een plek krijgt. "Als wij met elkaar een samenleving vormen, moeten we elkaar leren kennen. Dat kunnen we het beste doen door interesse in elkaar te tonen, en niet van dingen weg te kijken, maar te benoemen waar het schuurt."

Trouwen Voor Allah is t/m 9 januari te zien bij Imagine IC/OBA Bijlmerplein. Daarna van 10 januari tot 1 maart bij OBA Javaplein, 2 maart tot 30 april bij OBA Slotermeer en 1 mei tot 20 juni bij OBA Banne. De bijbehorende documentaire is donderdag 16 november 19.30 uur gratis te zien in OBA Theater (Centrale OBA). www.tickets.oba.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden