Plus

Bejaarde of scholier: iedereen kent eenzaamheid

In het kader van de jaarlijkse Week tegen Eenzaamheid was er gisteren een lunch voor ouderen van bejaardencomplex Goodwillburgh met scholieren. Samen probeerden ze het moeilijke thema uit de taboesfeer te halen.

Adnan Cornelissen (r) in gesprek met Jaap Stam (l) in de binnentuin van Goodwillburgh Beeld Dingena Mol
Adnan Cornelissen (r) in gesprek met Jaap Stam (l) in de binnentuin van GoodwillburghBeeld Dingena Mol

Het woord 'eenzaam' valt pas laat in het gesprek. Toch kan Erich de la Rambelje (77), bewoner van Goodwillburgh van het Leger des Heils, erover meepraten. Al noemt hij het anders. "Ik heb baaldagen. Dan zit ik even in een dip," zegt hij. Het overvalt hem vooral als hij denkt aan zijn in 2002 overleden vrouw.

Wat hij eraan doet, wil Stan Boddeke (15) van het Metis Montessori College weten. "Platen draaien van Andy Tielman, Linda Ronstadt en André Hazes," zegt De la Rambelje.

De muziek zet hij dan keihard op. Hij droomt weg en denkt aan wat ze samen hebben meegemaakt. "Soms dans ik in mijn eentje door de kamer. Rock-'n-roll, stijldansen. Heerlijk zweven. Zo kom ik er overheen."

Stan snapt het wel. "Zo heeft iedereen zijn uitlaatklep. Maar met wie kunt u over eenzaamheid praten?"

Erich knikt in de richting van zijn zus Tine die ook in Goodwillburgh woont. "Maar dan gaat zij ook huilen. Dus het liefst zeg ik het tegen niemand."

65.000
De Amsterdamse Coalitie Erbij, een samenwerkingsverband tussen allerlei instellingen, waaronder het Leger des Heils, Rode Kruis en de Regenbooggroep, organiseert jaarlijks in september de Week van de Eenzaamheid. Gisteren werden ouderen en jongeren samengebracht om over dit onderwerp te praten. Volgens de organisatie voelen 65.000 Amsterdammers zich eenzaam.

Ook Stan en zijn klasgenote Jodie Lam (15) bekennen dat ze zich wel­eens eenzaam voelen. "Als ik alleen zit. Dan denk ik over de toekomst en op zulke momenten kun je er met niemand over praten," zegt Jodie.

Stan knikt. "Ik heb dat ook. Dan denk ik over hoe ik mijn eigen leven moet regelen. Het is moeilijk om er met je vrienden over te praten. Die zijn met hun eigen dingen bezig."

Erich luistert belangstellend. "Ik begrijp het wel. Ouders zijn soms druk, hebben geen tijd. Ik heb een lieve kleindochter. Die houdt me overeind."

Stan is even stil. "Ik moet even nadenken. Het zijn moeilijke onderwerpen." Maar een minuut later wordt er alweer gelachen aan het tafeltje.

Niet zo oud
Even verderop zit scholier Adnan Cornelissen, ook 15, aan tafel met vier ouderen. "Hij hoort ons helemaal uit," grapt Jaap Stam (86). "Als je 86 snel zegt, lijkt het niet zo oud."

Stam werkte zelf als heilsoldaat voor het Leger des Heils en heeft veel eenzaamheid gezien onder zijn clientèle. "Je kunt er weinig aan doen. Je moet ze zien te betrekken bij activiteiten."

Of hij zelf weleens eenzaam is? "Ja, maar dan ga ik vroeg naar bed. Dan hoef ik er niet aan te denken."

Adnan vindt het een zwaar thema. "De meeste ouderen hier zijn er wel open over. Dat is mooi. Dan kunnen ze er sneller mee geholpen worden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden