Behoud identiteit speerpunt voor nieuw college Weesp

De fusie met Amsterdam mag niet ten koste gaan van de identiteit van Weesp en het niveau van de voorzieningen in de stad. Dat wordt de inzet van de nieuwe coalitie van WSP, D66 en GroenLinks.

null Beeld anp
Beeld anp

De nieuwe coalitie, die in hoog tempo is gesmeed, presenteerde woensdag het bereikte akkoord.

"Bij de eerste verkennende gesprekken was er meteen een goed gevoel," zei fractievoorzitter Lars Boom van stadspartij WSP bij de presentatie. Leon de Lange van D66 over de onderhandelingen: "De meeste tijd is gaan zitten in het afstemmen van de wethoudersportefeuilles."

Alle drie de partijen zijn voorstander van de fusie met Amsterdam, maar zij geven ook aan het belangrijk te vinden dat de partijen die voor een samengaan met Gooise Meren waren hun inbreng hebben.

Ambtelijke samenwerking
In de komende weken zal worden geprobeerd een raadsbreed akkoord op te stellen over de gewenste route naar de fusie.

De ambtelijke samenwerking is inmiddels van start gegaan. Een tiental ambtenaren uit Amsterdam zijn in Weesp om hun collega's te ondersteunen. "De opluchting is groot," aldus De Lange. Rond de zomer moet er een plan van aanpak op tafel liggen waarin de samenwerking voor de komende jaren concreet wordt uitgewerkt.

De drie partijen leveren vier wethouders. Zittend wethouder Astrid Heijstee van de WSP krijgt gezelschap van partijgenoot John Vos, eerder 20 jaar raadslid in Weesp voor de VVD. Namens D66 stapt Leon de Lange in het college, GroenLinks levert voormalig fractievoorzitter Maarten Miner aan.

Lees ook: dit zijn de 13 hotspots in Weesp

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden