Lezersbrief

'Behoud de iepen in de Eerste Van Swindenstraat'

Het plan voor de herinrichting van de Eerste Van Swindenstraat is toe te juichen, schrijft Egbert Schuttert. De geplande kap van tientallen iepen echter niet. 'Zijn ze ziek misschien?'

Eerste Van SwindenstraatBeeld Google Streetview

Als bewoner van de Dapperbuurt werd ik deze week opgeschrikt door een brief van de gemeente met nadere informatie over de op handen zijnde herinrichting van de Eerste Van Swindenstraat, de belangrijke winkelstraat in Amsterdam-Oost. Er zijn twee varianten bedacht, beide gebaseerd op het succesvolle profiel van de Java­straat, die in het verlengde ligt.

Op zich een toe te juichen plan, waardoor meer ruimte ontstaat voor winkelend publiek en dat meer mogelijkheden biedt voor terrassen. Maar bij de uitvoering van de voorkeursvariant moeten helaas de bestaande 74 bomen worden gekapt, bij de andere variant de helft daarvan. Terwijl er prachtige, grote iepen staan die al vele jaren een fijn volume groen toevoegen aan de brede, stenige straat.

Zijn ze ziek misschien? Niet mooi genoeg? Nee. Ze passen niet in het nieuwe profiel en geven te veel worteloverlast.

Er is al heel wat voorwerk verricht, een Nota van Uitgangspunten is vastgesteld. Maar beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Kappen is helemaal niet nodig, leert bestudering van de plannen.

Beide voorgestelde nieuwe verkeersprofielen, met zowel één als met twee richtingen voor het autoverkeer, passen royaal tussen de twee bestaande bomenrijen. Door het wijzigen van het dwarsparkeren in langsparkeren en het opheffen van de twee fietspaden wordt meer dan 10 meter straat aan de trottoirs toegevoegd en komen de bestaande bomen in de nieuwe 'winkelpromenades' van 8 à 9 meter breed te staan.

Onnodig rooien
Waarom die 'promenades' in het voorkeursmodel van de gemeente beide precies 8,43 meter breed moeten zijn (waarvoor alle bomen moeten worden gekapt) is een raadsel. Met een enigszins asymmetrisch profiel met iets meer ruimte aan de zonkant kunnen alle bomen gespaard blijven.

Ook de groenbeheerder behoudt de bomen het liefst, al zijn ze niet super. Maar misschien moeten we al blij zijn met iets minder bomen, als ze wel helemaal gezond zijn. Een herinrichting biedt juist mogelijkheden om de ondergrondse wortelruimte voor de bomen te verbeteren waardoor ze de komende jaren beter gaan groeien. En voor wortelopslag in de brede trottoirs zijn veel creatieve oplossingen te bedenken.

In een stad die zegt te willen vergroenen past het onnodig rooien van zo veel bomen niet. Het kappen van gezonde iepen in de Eerste Van Swindenstraat is onnodig en onverstandig en moet worden voorkomen.

Egbert Schuttert (landschaps­architect), Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden