Begrotingstekort op 2,5% in 2013, economie groeit door

Het begrotingstekort van de Nederlandse overheid is in 2013 uitgekomen op 2,5 procent. Dat meldt het Centraal bureau voor de statistiek (CBS) vandaag.

null Beeld anp
Beeld anp

Daarmee is het tekort voor het eerst in vijf jaar weer lager dan de Europese begrotingsnorm van 3 procen. In 2012 was het nog 4 procent. Het overheidstekort was in 2013 ruim 9 miljard euro lager dan het jaar ervoor. Dat kwam vooral doordat de overheid meer geld binnenhaalde; de inkomsten stegen met 7 miljard tot 285 miljard euro.

De schuld van de overheid nam in 2013 met 16 miljard euro toe tot 443 miljard euro. Dat is 73,5 procent van het bbp, ruim boven de Europese norm van 60 procent. Vooral de nationalisatie van SNS deed de staatsschuld toenemen. Daaraan was de overheid meer dan 8 miljard euro kwijt.

De toegenomen overheidsinkomsten waren voor 5,6 miljard euro te danken aan hogere belastingen en premies. De loon- en inkomstenbelasting, inclusief de premies, brachten hiervan bijna de helft op, de energiebelasting nam sterk toe en de belasting- en premiedruk steeg.

Het tekort kan wel nog wat hoger uitpakken als de nationalisatie van SNS Reaal volledig is verwerkt. Het CBS vraagt advies aan de Europese partner Eurostat hoe dat in de cijfers moet worden verwerkt. De uitkomst van dat advies kan 'nog een licht opwaarts effect van hooguit enkele tienden van een procentpunt hebben op het tekort als percentage van het bbp'.

Economie groeit sterker
Het CBS kwam met meer positieve cijfers: de Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van 2013 met 0,9 procent gegroeid ten opzichte van het derde kwartaal.

In de eerste raming die in februari naar buiten werd gebracht, kwam de groei ten opzichte van het voorgaande kwartaal nog uit op 0,7 procent. Over heel 2013 was sprake van een krimp van de Nederlandse economie met 0,8 procent. Dat cijfer is hetzelfde gebleven.

Ziekteverzuim
Ook positief: het ziekteverzuim van werknemers in Nederland is vorig jaar gedaald tot 3,9 procent. Dat betekent dat per 1000 werknemers er 39 ziek zijn. Dit is het laagste verzuimpercentage sinds 1996, toen het CBS begon met de huidige methode om het ziekteverzuim in kaart te brengen.

Het lage ziekteverzuim kan verband houden met de ongunstige economische situatie. Mensen zouden zich minder snel ziek melden uit angst hun baan te verliezen.

Vanaf 2002 daalde het ziekteverzuim na de invoering van de Wet Verbetering Poortwachter. Door deze wet werden werkgevers volledig verantwoordelijk voor de ziekteverzuimbegeleiding en re-integratie van zieke werknemers.

Lager beschikbaar inkomen
Doordat de lonen in 2013 minder hard zijn gestegen dan de prijzen en bovendien de werkgelegenheid is gedaald, hadden Nederlandse huishoudens vorig jaar iets minder te besteden. Het zogeheten beschikbaar inkomen van huishoudens daalde in 2013 met 1,1 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De daling was minder groot dan in 2012, toen het beschikbaar inkomen met 2,2 procent kromp.

De prijzen stegen vorig jaar gemiddeld met 2,5 procent, aldus het CBS. De lonen gingen in doorsnee met 1,2 procent omhoog. Het aantal banen liep met 136 duizend terug. Door de inkomensdaling gaven consumenten vorig jaar 2,1 procent minder uit.

Inflatie eurozone verder gedaald
Vanuit de eurozone minder positief nieuws. Daar zwakt de inflatie steeds verder af. Dat maakte het Europese statistiekbureau Eurostat vandaag bekend op basis van een voorlopige raming. De consumentenprijzen in de eurozone zijn in maart met 0,5 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. In februari bedroeg de inflatie nog 0,7 procent. Economen hadden in doorsnee verwacht dat de inflatie in maart zou dalen tot 0,6 procent.

De inflatie in de eurozone ligt nu al geruime tijd aanzienlijk onder het niveau van bijna 2 procent dat wordt nagestreefd door de Europese Centrale Bank (ECB). Mogelijk gaat de ECB bij de rentevergadering op donderdag maatregelen aankondigen om de dalende inflatie tegen te gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden