Begrotingsplan van Democraat en Republikein

De leiders van president Obama's commissie die zich in 2010 boog over de aanpak van het Amerikaanse begrotingstekort kwamen dinsdag met een nieuw voorstel. De Democraat Erskine Bowles en zijn Republikeinse collega Alan Simpson mikken met hun plan op een verlaging van de schuldenlast van het land met 2,4 biljoen dollar (bijna 1800 miljard euro) in de komende 10 jaar. Een eerder voorstel van de twee, dat voorzag in een schuldreductie van 3,9 biljoen dollar in 9 jaar, werd in 2010 door Obama afgewezen.

Bowles en Simpson schreven in een samenvatting dat hun voorstellen 'geenszins perfect' zijn, maar dat het plan wel het uitgangspunt kan zijn voor verdere onderhandelingen tussen beide partijen om te zorgen dat de schuldenlast slinkt en de economie groeit. De Democraten en de Republikeinen steggelen al maanden over de begroting en het afwenden van de 'fiscal cliff', een reeks automatische bezuinigingen en bezuinigingen die de Amerikaanse economie kan verlammen. In januari werd een akkoord bereikt over een tijdelijke verhoging van het schuldenplafond tot 19 mei zodat Washington geld kan blijven lenen.

Een kwart van de beoogde schuldreductie willen Bowles en Simpson realiseren door de gezondheidszorg aan te pakken. Aanbieders van de verzekeringsprogramma's Medicare en Medicaid, bedoeld voor ouderen en minder bedeelden, moeten daarvoor lagere vergoedingen krijgen, terwijl de premies voor rijkere Amerikanen omhoog moeten. Nog eens een kwart kan worden gerealiseerd door de vrijstellingen en kortingen in de belastingwet op de schop te nemen. Andere besparingen voor de overheid zijn verlagingen van subsidies voor boeren en ambtenarenpensioenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden