Begrotingsoverleg: geld voor noodhulp en lastenverlichting

Er komt volgend jaar een bedrag van honderden miljoenen euro's extra beschikbaar voor ontwikkelingssamenwerking. Het geld is onder meer bedoeld voor noodhulp en opvang van vluchtelingen in de eigen regio. Bronnen rond het begrotingsoverleg tussen het kabinet en de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP stellen dat vandaag naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad.

Minister Dijsselbloem van Financiën staat de media te woord.Beeld anp

In de voorjaarsnota had minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën al 600 miljoen euro gereserveerd voor extra uitgaven aan ontwikkelingssamenwerking en aan de afdracht aan de Europese Unie. Die uitgaveposten stijgen omdat ze berekend worden in een percentage van de omvang van de Nederlandse economie. Door een nieuwe wereldwijde rekenmethode stijgt het Nederlandse bruto binnenlands product fors.

Eerder was al duidelijk dat er extra geld voor Defensie (50 miljoen, oplopend tot 100 miljoen) komt en een lastenverlichting van 500 miljoen euro voor alle inkomensgroepen. Dit voorjaar besloten VVD en PvdA al tot een lastenverlichting voor de midden- en hogere inkomens, in ruil voor het intrekken van het plan voor de strafbaarstelling van illegaliteit.

Lastenverlichting door verlaging eerste schijf
Hoe de extra lastenverlichting voor iedereen precies vorm wordt gegeven, is nog niet definitief duidelijk. Waarschijnlijk door het tarief in de eerste belastingschijf te verlagen, maar het kan ook door de arbeidskorting te verhogen.

Vanmiddag ontving Dijsselbloem opnieuw de financieel specialisten van de regeringspartijen VVD en PvdA en van de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, voor onderhandelingen over de begroting van volgend jaar. Het kabinet praat maandag verder met de regeringspartijen en de drie 'bevriende' oppositiepartijen. Wouter Koolmees en Henk Nijboer, de financieel specialisten van respectievelijk D66 en PvdA, zeiden dat vandaag toen zij het ministerie van Financiën verlieten, waar over de begroting was gesproken.

Nijboer gaf aan dat er een 'constructief gesprek' was geweest. Koolmees stelde dat er tijdens het begrotingsoverleg veel cijfers waren gedeeld en dat hij een beter beeld had gekregen van de mee- en tegenvallers. Dijsselbloem presenteert de miljoenennota op Prinsjesdag, 16 september.

Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking praat met vluchtelingen tijdens een bezoek aan de Syrische grens in LibanonBeeld ANP Communique
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden