Begrotingsdebat zet verhoudingen op scherp

Het debat over het begrotingsakkoord voor 2013 heeft dinsdag de verhoudingen in de Tweede Kamer verder op scherp gezet. Over en weer maakten de fractievoorzitters elkaar felle verwijten over de gemaakte keuzes en waren de persoonlijke aanvallen ongekend fel.

Tweede Kamer. Beeld anp
Tweede Kamer.Beeld anp

De vijf partijen die elkaar vonden in het begrotingsakkoord, VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie, verweten PvdA, PVV en SP geen verantwoordelijkheid te nemen voor het noodzakelijk op orde brengen van de overheidsfinanciën. Met name PvdA-leider Diederik Samsom lag onder vuur.

Het PvdA-voorstel afgelopen weekeinde voor het gratis maken van technische studies was koren op de molen van de critici die de sociaaldemocraten verwijten de schulden alleen maar verder op te laten lopen. 'Het is het oude potverteren', smaalde CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma. 'Joop den Uyl was de meester, Diederik Samsom is zijn gretige leerling.' Volgens de CDA'er zijn PvdA, PVV en SP meer geïnteresseerd in peilingen dan in het landsbelang.

SP-leider Emile Roemer en Samsom vonden de persoonlijke aanvallen ongepast. Zij hekelen de bezuinigingsdrift van de vijf partijen en houden staande dat de groei van de Nederlandse economie gestimuleerd moet worden. Volgens Samsom wijkt het begrotingsakkoord nauwelijks af van wat VVD en CDA in het Catshuis wilden afspreken met hun gedoogpartner PVV. 'Btw verhogen, reiskosten belasten, onze werkers in de frontlinie op de nul zetten, de baankansen voor oudere werknemers slopen, de woningmarkt op slot zetten. Allemaal copy-paste Catshuis', concludeerde Samsom.

Een andere felle strijd werd gevoerd tussen PVV-leider Geert Wilders en zijn voormalige partners VVD en CDA. Volgens VVD-fractievoorzitter Stef Blok is Wilders de meest links politicus in de Kamer omdat hij niet duidelijk maakt hoe hij het begrotingstekort wil wegwerken. Wilders bestempelde de VVD als 'kampioen lastenverzwaringen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden