Begrip onder Turkse Nederlanders voor aanhouding Ebru Umar

Onder Turkse Nederlanders bestaat veel begrip voor de aanhouding in Turkije van de Turks-Nederlandse colum­niste Ebru Umar. Amsterdammer Ibrahim Gülkara verwoordt dat sentiment. 'Je moet met respect met elkaar omgaan.'

Ibrahim Gülkara: 'Media noemen ­Erdogan een dicator. Dat is hij niet.'Beeld Rink Hof

'Er zijn wetten die in vele landen gelden: je mag niet door rood licht rijden, je mag de Holocaust niet ontkennen en je mag de koning niet beledigen. Een buitenlands staatshoofd beledigen mag ook niet. En beledigen is iets anders dan de vrijheid van meningsuiting."

Ibrahim Gülkara, tot vorige week bestuursvoorzitter van een moskee in De Pijp, heeft begrip voor de pogingen in Turkije om de beledigingen aan het adres van president Recep Tayyip Erdogan een halt toe te roepen: "Vrijheid van meningsuiting vergt ook respect. Daar is geen sprake van als je anderen beledigt."

De Nederlandse regering zou zich niet moeten bemoeien met de Turkse rechtsgang, meent Gülkara. Hij maakt bezwaar tegen de telefoontjes van premier Rutte naar zijn Turkse ambtgenoot Ahmet Davutoglu en de bemoeienis van minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders met de aanhouding van Umar.

Bromsnor
"De Turkse regering bemoeit zich toch ook niet met de rechtsgang in Nederland? Wat wil premier Rutte bereiken? Dat Davutoglu de rechter in Turkije onder druk gaat zetten en als een soort bromsnor gaat optreden? Dat lijkt me niet de bedoeling."

"Dat ze columniste is, doet niet ter zake. De wet geldt voor iedereen, ongeacht zijn of haar beroep. En de Turkse wet is duidelijk, je mag het staatshoofd niet beledigen."

"Wat zou gebeuren als iemand uit Turkije hiernaartoe komt en op de Dam de koning beledigt? Dan komt de Nederlandse justitie toch in actie? Ik heb het gevoel dat met twee maten wordt gemeten."

Ontwikkelingsland

Gülkara gelooft niet dat de persvrijheid in Turkije onder druk staat, ook niet nu talloze journalisten worden vervolgd op verdenking van laster ­tegen Erdogan. "Staan wij aan de kant van de mensen die anderen beledigen? Natuurlijk is er vrijheid van meningsuiting in Turkije. Maar je moet respect hebben voor de ander."

Nederlandse media geven vaak een eenzijdig beeld van de situatie, zegt Gülkara. "Je kunt Turkije niet in alle opzichten vergelijken met Nederland. Het is nog een ontwikkelingsland. In sommige opzichten is Turkije nog niet volgroeid. Maar je moet hoe dan ook met respect met elkaar omgaan. Er is in de media in Nederland een te negatief beeld over Erdogan. Mensen krijgen een verkeerd beeld van hem omdat kranten en tv hem een dictator noemen. Dat is hij niet."

Populair
Onder Turkse Nederlanders is Erdogan uiterst populair. Bij de verkiezingen in november vorig jaar kreeg Erdogans AKP liefst 69,66 procent van de stemmen van het Turks-Nederlandse electoraat. Gülkara, die niet wil zeggen wat hij stemt, begrijpt dat wel. "Ik ben in 1990 naar Nederland gekomen. Als je kijkt wat er sindsdien is bereikt in Turkije... Het land is zo vooruitgegaan. Zelfs nu, nu het land last heeft van terrorisme, is er nog economische groei. De welvaart is enorm toegenomen. Dat merken Turkse Nederlanders als ze voor vakantie teruggaan."

Lees meer: Erdogan laat nooit met zich spotten [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden