'Begrafenis te kostbaar'

DEN HAAG - De kosten voor een graf zijn de laatste vijf jaar flink gestegen. Gemiddeld zijn gemeenten vijftig procent meer gaan rekenen voor grafrechten. In één op de vijf plaatsen zijn de kosten zelfs verdubbeld.Nabestaanden betalen gemiddeld 850 euro voor een plaatsje op een kerkhof. In ruim tien procent van de Nederlandse gemeenten zijn inwoners zelfs meer dan 1500 euro kwijt. Volgens de gemeenten is de verhoging van de grafrechten noodzakelijk om de kosten, bijvoorbeeld van het onderhoud te dekken.

Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Gemeenten (VNG), dat onlangs is vrijgegeven. Begraven in steden die groter zijn dan honderdduizend inwoners is met 751 euro het goedkoopst. Inwoners in plaatsen tussen de 40.000 en 60.000 inwoners betalen gemiddeld het meest voor een graf. De prijs van een algemeen graf waarin drie doden boven elkaar liggen, is het voordeligst (730 euro).

Uitvaartondernemer Dela, marktleider in de branche, trok in 2006 al aan de bel omdat veel nabestaanden klaagden over de hoge kosten voor een plek op de begraafplaats. De sterke prijsstijgingen van grafrechten zorgden er in sommige plaatsen al voor dat inwoners noodgedwongen de voorkeur geven aan een crematie boven een begrafenis. Maar zowel het ministerie van Binnenlandse Zaken als de VNG ontkende toen dat er sprake zou zijn van een sterke stijging van de grafrechten.

De VNG zegt nu dat de prijsstijging voor het overgrote deel het gevolg is van het streven van de gemeenten om kostendekkend te kunnen werken. Voor een derde van de gemeenten is dat nu het geval. In ongeveer de helft van de plaatsen kan met de grafrechten driekwart van de kosten worden betaald.

Dela is als 'aanjager van deze problematiek' erg blij met het onderzoek van de VNG. ''Het is een bevestiging van onze waarschuwing,'' zegt een woordvoerder. ''We ervaren het toch als een vorm van erkenning. Nu we met elkaar constateren dat er wel degelijk een probleem is, is het zaak te zoeken naar een oplossing.''

Volgens Dela hebben gemeenten de grafrechten ontdekt als 'melkkoe'. De prijsverhogingen zouden in het overgrote deel van de gemeenten helemaal niet worden gestaafd door hogere kosten of een verbetering van de dienstverlening.

De uitvaartondernemer wil dat alle gemeenten dezelfde methodes gaan gebruiken bij het berekenen van de 'werkelijke kosten'. ''Dan ontstaat er eindelijk een vorm van openheid, vergelijkbaarheid en consistentie.''

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden