Update

Begin proces tegen Mladic uitgesteld

Het proces tegen Ratko Mladic begint op 16 mei en niet op 14 mei, zoals eerder gepland. Dit hebben de rechters van het Joegoslavië-Tribunaal in de zaak tegen de voormalige Bosnisch-Servische legerleider vandaag beslist tijdens de laatste voorbereidende hoorzitting voor de marathonzaak.

Ratko Mladic. Beeld AFP
Ratko Mladic.Beeld AFP

De rechters beslisten tijdens de regiezitting tevens dat hoofdaanklager Serge Brammertz 413 getuigen mag inbrengen om zijn zaak te bewijzen. Mladic wordt onder meer beschuldigd van genocide na de val van Srebrenica in 1995.

De Nederlandse VN-rechter Alphons Orie, die in de Mladic-zaak voorzit, zei tevens dat de rechters nauwlettend in de gaten zullen houden hoe de beschikbare tijd in de zittingszaal wordt besteed. Zaken voor internationale hoven hebben de neiging om uit te dijen en jaren te duren.

Oud-president Slobodan Milosevic van Joegoslavië overleed in 2006 tijdens het vijfde jaar van zijn marathonproces nog voordat de rechters vonnis konden wijzen. Brammertz krijgt 200 zittingsuren voor zijn 413 getuigen. Een groot deel van het bewijs zal dan ook worden ingebracht via schriftelijke verklaringen.

Zeer oud
Aan het einde van de regiezitting gaf Orie op diens verzoek ook even het woord aan Mladic, hoewel de procedureregels van het tribunaal daarin eigenlijk niet voorzien. Mladic herinnerde eraan dat hij bijna 70 is. Omdat hij 'zeer oud' is, vindt hij het moeilijk om zich te concentreren op de rechtszaak en heeft daarom bezwaar tegen een zittingsweek van 5 dagen, met zittingen van telkens 90 minuten. Ook zei hij dat hij niet alles begrijpt wat in de rechtszaal wordt gezegd. Orie wees erop dat Mladic niet voor niets wordt bijgestaan door een team advocaten.

Mladic zei tevens dat hij het tribunaal beschouwt als een NAVO-hof en niet als een VN-hof. Orie kapte hem af omdat dit soort uitspraken niet ter zake doen in een regiezitting. De NAVO bombardeerde Mladic' leger in 1995. De Serviërs kwamen daarop naar de onderhandelingstafel in het Amerikaanse Dayton waar een einde werd gemaakt aan de oorlog in Bosnië.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden