Begin gemaakt met opspuiten kleinste, meest stadse eilandje IJburg

In juli 2012 is door de Amsterdamse gemeenteraad  groen licht gegeven voor het zogenaamde landmaken van het toekomstige Centrumeiland van IJburg. Binnenkort start men met het opspuiten van een deel van de eerste zandlaag in het IJmeer, zodat daar het verbindingseilandje kan ontstaan.

Redactie
Op de luchtfoto is met de gele stippellijn aangegeven waar de zandlaag wordt gesproeid. Beeld Gemeente
Op de luchtfoto is met de gele stippellijn aangegeven waar de zandlaag wordt gesproeid.Beeld Gemeente

Het Centrumeiland wordt het kleinste, meest stadse eiland van IJburg. Dit eiland vormt straks de verbinding tussen de IJburg-eilanden van de eerste fase (Steigereiland en Haveneiland) en de tweede fase (Middeneiland, Strandeiland en Buiteneiland).

Momenteel wordt bij het project Oostelijke Ontsluiting IJburg zand afgegraven van de enorme zandlichamen die vanaf de rijksweg A1 te zien zijn. Dit zand is geschikt om direct te verwerken in het IJmeer. Het wordt binnenkort laag voor laag opgespoten door een sproeiponton, tot een dikte van ongeveer 1 meter, waar later nog meer zand op kan worden gestort. Maar de zandlaag is eerst nog niet te zien: de nieuw opgespoten zandlaag bevindt zich namelijk onder de waterspiegel.

Vaarverbod
Om de veiligheid te waarborgen geldt tijdens de uitvoering in dit gebied een vaarverbod. Dit wordt met boeien aangegeven. Ook na afloop van de werkzaamheden blijft het vaarverbod nog tijdelijk van kracht totdat de waterbodem stabiel genoeg is. De werkzaamheden hebben verder geen invloed op het strand bij Blijburg.

De werkzaamheden starten in de eerste week van oktober en duren tot het einde van 2012. Volgens de huidige planning wordt medio 2013 verder gegaan met het landmaken van het overige deel van Centrumeiland. Voor de start van die werkzaamheden wordt nog uitvoerig gecommuniceerd over de aanpak en maatregelen voor verkeer en veiligheid.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden