Begeleiding na infarct kan beter

Stethoscopen bij een huisartsenpraktijk. Foto ANP Beeld
Stethoscopen bij een huisartsenpraktijk. Foto ANP

AMSTERDAM - Hoe krijg je Amsterdammers na een hersen- of hartinfarct aan een gezondere levensstijl? De huisartsen hebben er wat op gevonden.

Marije Holtrop, huisarts in Oost, leidt het zogenoemde cardiovasculair traject van de Huisartsenkring Amsterdam. Een moeilijke naam voor een nieuwe manier om huisartsen te helpen hun patiënten met een infarct of met andere hart- en vaatziekten beter in de gaten te gaan houden. De huisartsen houden hun patiënten gegevens bij in de computer. Ze krijgen hulp bij het vastleggen van risicogedrag en vervolgens is het zaak de patiënt te beïnvloeden. Zorgverzekeraar Agis subsidieert het project.
Het gaat om zeven procent van de Amsterdamse bevolking. Holtrop: ''Na een infarct krijgen patiënten te horen dat ze moeten stoppen met roken, meer moeten gaan bewegen en levenslang medicijnen moeten gaan slikken. Toch raakt dat bij menigeen in het slop.''

Stoppen met roken is makkelijker gezegd dan gedaan en velen geven na een paar pogingen de moed maar op. Ook een half uur flink fietsen of lopen per dag vergt een discipline die niet ieder is gegeven. En menig Amsterdammer is eigenwijs genoeg om met cholesterolremmers of bloeddrukpillen te stoppen hij op tv of internet heeft gehoord dat die schadelijk zijn. ''Maar ook mensen bij wie de medicijnen na een aantal jaren moeten worden bijgesteld, kunnen met het nieuwe systeem in de gaten gehouden worden.''

Natuurlijk hebben patiënten hun eigen verantwoordelijkheid, geeft Holtrop toe. Maar: ''Wij kunnen patiënten motiveren met gesprekken en met medicijnen de ergste zucht naar nicotine wegnemen.'' Zo kan dat ook met beweging en medicijngebruik.

''Je hebt als huisarts wel de hulp van geschoolde verpleegkundigen nodig die niet met een vermanend vingertje wijzen, maar de patiënt echt ondersteunen om te breken met hun slechte gewoontes die vaak tientallen jaren zijn ingesleten. Mensen zijn na een beroerte of hartinfarct vaak bang geworden om te bewegen en vertrouwen hun lichaam niet meer. Over die angst kun je ze heen helpen.''

Veel huisartsenpraktijken hebben al een verpleegkundige in dienst. Maar met name in het centrum werken veel huisartsen nog zonder, vanwege gebrek aan praktijkruimte. Die artsen zouden volgens Holtrop kunnen kijken of ze met drie of vier collega's niet ergens een ruimte kunnen huren voor verpleegkundige ondersteuning.

Holtrop hoopt dat uiteindelijk tenminste de helft van de artsen mee gaat doen. ''Natuurlijk vergt het een extra inspanning. Het kost je zo een aantal gesprekken van een half uur. Maar een gezonde lifestyle beperkt de risico's op een volgend infarct enorm. Het is even belangrijk als medicijnen. Als je patiënten die nu nog fatalistisch wachten op de volgende infarct de regie over hun eigen leven kunt teruggeven en daarmee nog vele gezonde jaren, is het de moeite waard.'' (FRANS BOSMAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden