Straatbeeld

Before I Die-borden geven boeiend inkijkje in geest van Amterdammer (****)

De Before I Die-borden in het Sarphatipark zijn simpel en charmant. Ze geven een boeiend kijkje in de geest van de gemiddelde Amsterdammer en toeristen.

Bij de borden hangen bakjes met krijtjes om de zin af te maken Beeld Iris Bergman
Bij de borden hangen bakjes met krijtjes om de zin af te makenBeeld Iris Bergman

So much to do, so little time. Het leven voelt voor de meeste mensen te kort, waardoor menige hartenwens tot aan het sterfbed slechts voort zal leven in de fantasie.

Voor de meesten blijft er naast werk, kinderen opvoeden, de wekelijkse boodschappen doen en andere prozaïsche dagbestedingen nu eenmaal bitter weinig tijd over om nog een glansrijke carrière als profvoetballer/glamrocker/ wijnboer in Frankrijk/cliniclown/flamingofokker in Kirgizië te realiseren.

Dromen
De meeste mensen accepteren dat gewoon. Zoals gezegd: dromen doen we allemaal, en dat is vaak al genoeg om de soms deprimerend monotone cadans van het leven een beetje te doorbreken. Het is interessant om te zien wáár iedereen dan zoal van droomt, want dat kom je zelden van iemand te weten, behalve na lang aandringen bij je beste vrienden.

Voor de nieuwsgierigen bieden de Before I Die-borden in het Sarphatipark soelaas. Een enorme cirkel van zwarte krijtborden is om onbegrijpelijke redenen rondom de prachtige fontein geplaatst, waardoor alle zicht erop is weggenomen. Hoe dan ook: het idee is simpel en charmant. Bij de borden hangen bakjes met gekleurde krijtjes, waarmee de zin Before I die... afgemaakt kan worden.

Intiem
Dat levert een boeiend en intiem inkijkje in de geest van de gemiddelde Amsterdammer en toeristen op. Vanzelfsprekend staat 'gelukkig worden' met stip op de eerste plaats, direct gevolgd door de wens te trouwen met een grote liefde. Lief, maar niet al te spannend.

Dus speur je de borden af naar minder obligate hartenwensen. Die blijken gelukkig ruimschoots voor handen. 'Before I die I want to eat herring,' schrijft iemand die zo te zien het zeldzame talent bezit te genieten van de kleinste geneugten des levens. Die zou overigens een perfecte levenspartner kunnen vinden in degene die heeft geschreven: 'Before I die I want to koffie drinken.'

Mosquito
'Before I die I want to adopt a mosquito!' schrijft een ander, die in het dagelijks leven waarschijnlijk een trechter op het hoofd draagt en zich met enige regelmaat verkleedt als Napoleon Bonaparte.

Politiek bewustzijn is er ook genoeg. Gaza moet worden bevrijd, het patriarchaat vernietigd, enzovoort. Maar het leukst zijn toch de komische uitwassen die op het bord te vinden zijn. 'Before I die I want to pet a raccoon,' staat er in roze geschreven, waar een lolbroek in blauw aan heeft toegevoegd: 'Then die with rabies.'

Unicorn
Zo gaat het maar door. 'Before I die I want to wear sandals with socks' (moet haalbaar zijn), 'Before I die I want to go to a toilet in Japan' (idem), 'Before I die I want to see a unicorn' (wat lastiger wordt, tenzij je eigenhandig een hoorn op de kop van een wit paard lijmt).

'Before I die I want to become a princess,' staat ook nog ergens. Je hoopt vurig dat het van een klein meisje komt, maar aan het handschrift te zien is het de hartenwens van een volwassen vrouw. Hopelijk is het niet degene die ook 'Before I die I want to make at least one friend' heeft neergeschreven. Zo'n bord is genieten, maar zelfs aan het tragikomische zit een grens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden