Schuim

Beetje artiest komt twee uur te laat op zijn eigen opening

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de opening van het café van Lil' Kleine.

Hans van der Beek
Rapper Lil' Kleine (m) en kroegbazen Leon en Darwin Poppes voegen een pareltje toe aan de Lange Leidse Beeld Schuim
Rapper Lil' Kleine (m) en kroegbazen Leon en Darwin Poppes voegen een pareltje toe aan de Lange LeidseBeeld Schuim

Een patatzaak heeft hij al, maar daar gooide Lil' Kleine hooguit tijdens de opening een kroket in het vet, en nu opent de rapper een feestcafé. 't Lammetje, in de Lange Leidsedwarsstraat.

Als je dan toch een feestcafé begint, is de Lange Leidsedwarsstraat een uiterst geschikte locatie. Hier wil je na je twee-, drieëntwintigste niet meer gezien worden.

In de hele straat ligt een groene mat. Iets met kerst, denk ik nog, maar als ik het café nader, snap ik het. Die twintig tuinlammetjes van steen geven het een beetje weg.

Een man die tegenwoordig klein mens heet vraagt of ik met hem op de foto wil. Hij draagt een groene kaboutermuts, dus daar kan ik geen nee tegen zeggen.

Binnen zit er nog eentje op de bar, met groene puntschoenen. Hij zit naast een enorme schaal vol shotjes en biedt er eentje aan. Ik sla beleefd af, groene puntschoenen of niet.

O wacht, Lil' Kleine! Lopen die mannen hier rond, omdat Lil' van achteren Kleine heet? Of zoek ik er te veel achter en dachten ze gewoon: leuk, we zetten een klein mens in een groen kabouterpak op de bar, naast een dienblad voor shotjes.

Ik laat het los.

't Lammetje is een feestcafé volgens het boekje. Klein, donker en grotendeels bar.

Geen Lil' te zien.

Daar Fabienne Bouland, van de pr. Ik pols naar de relatie kleine mens en achternaam - ik heb het toch niet los kunnen laten.

Bouland: "Nou, je ziet die groene mat. Dat is een wei met allemaal lammetjes, dus vond ik het leuk om die mannen aan te kleden als boskabouters, dat is gewoon mijn slechte humor. En het is een feestcafé hè, het moet allemaal niet te serieus."

Een vakvrouw aan het woord.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Is er nog iets van een officieel ­moment?

"Lil' gaat iets zeggen. Om elf uur. Als hij op tijd is."

Niet dat hij nog een optreden heeft ergens, maar een beetje artiest komt gewoon twee uur te laat op zijn eigen opening, zo is het ook.

De twee andere eigenaren, de gebroeders Poppes, krijgen cadeautjes. Ik zie een bijzettafeltje in de vorm van een wollen lammetje, maar ik kan me vergissen.

Ook loopt een man rond in een lange wollen jas met masker. Dat gaat hij niet lang volhouden.

Uiteindelijk is Lil' Kleine er nog ruim voor elf uur, een minuut of ­zeven.

Ik ga aan de bar in mijn blocnoteje schrijven. Man naast me: "Normaal sta ik altijd aan de bar te schrijven. Dan willen vrouwen mijn telefoonnummer."

Het is hier inderdaad een en al feestcafé.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat opening café van Lil’ Kleine
Waar ’t Lammetje, Lange Leidsedwarsstraat
Wie Lil’ Kleine, Leon en Darwin Poppes, Fred van Leer, Maurice Herms, Fabienne Bouland
Wanneer donderdag 8 november, 21.00 uur tot lang na Schuim

Drank en spijs **
Sfeer ***
Hans verwerkte feestcafés van Lil’ Kleine en de Toppers in één werkweek

Stylist Fred van Leer (m): 'Ja leuk, maar bizar dat Lil' er niet is.' Met trader Vincent Allertz en Niels Smit (MME Hospitality) Beeld Schuim
Stylist Fred van Leer (m): 'Ja leuk, maar bizar dat Lil' er niet is.' Met trader Vincent Allertz en Niels Smit (MME Hospitality)Beeld Schuim
Pr-coryfee Fabienne Bouland (CoffieConcepts) met Jan Braem, Max Anin en Luke Barrett van Short People Agency Beeld Schuim
Pr-coryfee Fabienne Bouland (CoffieConcepts) met Jan Braem, Max Anin en Luke Barrett van Short People AgencyBeeld Schuim
Team Heineken: Bas Scheffer, Maurice Herms, zijn ­partner Patricia Koldewijn en Tim Kuijer. Wel eerst de glazen vol Beeld Schuim
Team Heineken: Bas Scheffer, Maurice Herms, zijn ­partner Patricia Koldewijn en Tim Kuijer. Wel eerst de glazen volBeeld Schuim
Vrienden van de familie Tina Pols en Aldert Taans: 'We hebben Leon en Darwin geboren zien worden' Beeld Schuim
Vrienden van de familie Tina Pols en Aldert Taans: 'We hebben Leon en Darwin geboren zien worden'Beeld Schuim
Fashionstudent Marloes Brok, levensgenieter Marcha Schot, student Nina Mac Lennan en stylist Sophie Vermeulen. Wat vinden ze ervan? 'Nou, koud.' Beeld Schuim
Fashionstudent Marloes Brok, levensgenieter Marcha Schot, student Nina Mac Lennan en stylist Sophie Vermeulen. Wat vinden ze ervan? 'Nou, koud.'Beeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden