Beerput Argentijns voetbal open

'Don Julio' (links) is al vanaf 1979 voorzitter van de AFA en heeft het Clarín-monopolie sinds 1987 toegestaan. Foto AP Beeld
'Don Julio' (links) is al vanaf 1979 voorzitter van de AFA en heeft het Clarín-monopolie sinds 1987 toegestaan. Foto AP

Het Argentijnse voetbalseizoen, in gevaar vanwege de schulden van de clubs, kan binnenkort toch beginnen. De overheid heeft de uitzendrechten 'overgenomen' van de vorige eigenaar en betaalt een stuk beter.

Na twee weken vol beschuldigingen, ongerustheid (zoals Diego Maradona het verwoordde: 'Dit land zonder voetbal is een drama') en geruchten, bracht de Argentijnse overheid deze week ineens de oplossing. De staat betaalt de komende tien jaar 1,1 miljard euro voor de uitzendrechten van de drie hoogste voetbaldivisies, twee keer zoveel als tot dusver werd betaald. Er kan gevoetbald worden, waarschijnlijk vanaf 23 augustus.

Vanwege hun schulden bij de belastingdienst (56 miljoen euro), de spelersvakbond (5,5 miljoen) en de Argentijnse voetbalfederatie AFA (5,6 miljoen dollar), eisten de clubs meer geld voor de uitzendrechten van de Grupo Clarín. Maar daar wilde de mediagroep niets van weten, het contract was al getekend.

Vooral de houding van de spelersvakbond - die weigerde aan de competitie te beginnen zolang er niets gedaan werd - leidde daarop tot uitstel van de competitie, die vanavond zou beginnen. Het ingrijpen van de staat, en vooral het dubbele bedrag dat op tafel kwam, bracht uiteindelijk de oplossing.

Daarmee kwam een einde aan een wedstrijd die nergens was aangekondigd en waarvan aanvankelijk niemand wist wie er speelden. Pas met de uitkomst in de hand viel het allemaal uit te leggen: de uitzendrechten waren in handen van Grupo Clarín. De regering-Kirchner beschouwt de Grupo Clarín als aartsvijand, dus werd het conglomeraat een hak gezet. Game, set en match voor Kirchner. Met nobele motieven had dat niets te maken.

Dat daarmee en passant een einde is gekomen aan de monopoliepositie van Clarín, heeft in Argentinië voor een enorme opluchting gezorgd. Clarín had de uitzendrechten in handen sinds 1987. Al in 1996 werd met voetbalfederatie AFA het contract getekend dat deze week het raam uitging, en liep tot 2014.

In ruil voor de 49 miljoen euro die het per jaar betaalde, bepaalde Clarín alles. Live-wedstrijden waren slechts te zien achter een decoder, iets waarvoor velen in het arme Argentinië geen geld hebben. Andere media die wilden filmen in de stadions, al was het slechts voor interviews, moesten om toestemming vragen. Clarín bezit bovendien vijf televisiestations, radiostations en de kranten Clarín en Olé. Daarmee domineerde het de berichtgeving over het voetbal, die volkomen kritiek- en inhoudsloos was. De tentakels van Clarín reikten zo ver dat in Argentinië slechts één journalist als onafhankelijk wordt beschouwd: Victor Hugo Morales.

''Het is een immense opluchting dat de deuren naar het fatsoen weer opengaan en dat we de oplichting van de monopolie achter ons laten,'' aldus Hugo Morales gisteren. Congreslid Delia Bisutti stelde zelfs 'dat de Berlijnse Muur van de voetbalrechten is gevallen'.

Het maakt dat een interessante tijd is aangebroken: die van journalistieke onthullingen over de beerput die voetbal heet. Vanwege het monopolie van Clarín bleef die put altijd vakkundig gesloten. Wat is bijvoorbeeld de rol van Julio Grondona? 'Don Julio' is al vanaf 1979 voorzitter van de AFA en heeft het Clarín-monopolie sinds 1987 toegestaan, ook al wist hij dat de uitzendrechten van het Argentijnse voetbal veel meer geld waard waren. Zijn almacht was zo groot dat de clubs het contract tussen de AFA en Clarín nooit mochten inzien. Ze hielden allemaal hun mond, in ruil voor geld.

Het was uitgerekend Grondona die deze week hoogverraad pleegde door het omstreden contract met Clarín eenzijdig te verscheuren, wat wel een rechtszaak als gevolg heeft. Vanwege dat verraad zal, uit wraak, waarschijnlijk de krant Clarín met onthullingen komen. Gisteren publiceerde de krant al, op basis van eigen onderzoek, dat de laatste tien jaar 393 Argentijnse voetballers aan buitenlandse clubs zijn verkocht, voor een totaalbedrag van zo'n zevenhonderd miljoen euro.

Of Grondona - vice-voorzitter van de FIFA en in die functie de financiën beherend - misschien kon vertellen waarom de clubs in Argentinië dan zo'n enorme schuldenlast hebben. (ROBERT-JAN FRIELE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden