Beelden babydrama aangepast

UPDATE: AMSTERDAM - De moeder die vorig jaar oktober in de Bijenkorf van de vierde etage sprong nadat ze eerst haar baby over de reling had gegooid, heeft met succes bezwaar gemaakt tegen een uitzending van de Tros.Het gaat om een aflevering van de 'reallife docusoap' De zedenpolitie, waarin het jeugd- en zedenteam van de Amsterdamse politie door camera's wordt gevolgd.

In de aflevering van vanavond zouden, zonder toestemming van de moeder, beelden te zien zijn van de begrafenis van haar anderhalf jaar oude dochtertje. Daarop is zichtbaar hoe familie en vrienden achter het kistje lopen. Ook de moeder werd gefilmd. Zij lag na de zelfmoordpoging lange tijd in coma en zit nu als gevolg van een dwarslaesie in een rolstoel.

Volgens advocaat Sander Janssen wordt de privacy van de Amsterdamse, die thans in voorarrest zit, op deze wijze geschaad. ''Op zo'n persoonlijk en intiem moment moet je ervan gevrijwaard zijn dat de hele natie met je meekijkt.'' Daarnaast stelt hij dat uitzending slechts tot doel heeft kijkers te vermaken. Een gepland kort geding was uiteindelijk niet nodig omdat de Tros de uitzending aanpaste. ''De beelden van de stoet zijn eruit gehaald,'' aldus Janssen.

De Tros laat weten dat vooraf via de begrafenisondernemer aan alle aanwezigen op de begrafenis toestemming is gevraagd voor het filmen en dat zij die hebben verleend.

Aan de moeder kon die niet worden gevraagd vanwege haar toenmalige geestestoestand, aldus de Tros. Een woordvoerder benadrukt dat de stoet slechts kort op afstand is gefilmd.

In januari besteedde het programma ook al aandacht aan de zaak. Toen was onder meer te zien hoe twee agenten de woning van de vrouw doorzochten.

Voor het uitzenden van die beelden is evenmin ooit toestemming verleend door de moeder, die toen nog in coma lag. Ook was Janssen niet op de hoogte.

De advocaat noemt die gang van zaken 'uiterst onsmakelijk'. Hij nam na die eerste aflevering contact op met de aanklager die met de strafzaak is belast, van wie hij hoorde dat de aflevering waarschijnlijk geen vervolg zou krijgen. Maar tot zijn verbazing bleken er voor vanavond weer 'intieme' beelden op stapel te staan.

''Smakeloos,'' aldus Janssen, zeker gezien de treurige achtergronden. ''Dit is een enorm drama.'' De vrouw was volgens Janssen ten tijde van het incident waarschijnlijk in psychotische toestand of in een toestand van 'verregaand verminderd bewustzijn'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden