Beeldbepalende Pontsteiger verrijst in West met 366 woningen

'Een beetje on-Amsterdams' noemt architect Arnoud Gelauff het Pontsteigergebouw dat op de kop van de nieuwe woonwijk Houthaven zal komen. Vandaag wordt de eerste damwand in het IJ geplaatst.

Sherida van IJsselmuide
null Beeld New Cheese Development
Beeld New Cheese Development

Waar nu nog water is, zal in 2017 een stoelvormig gebouw staan met daarin 366 woningen. On-Amsterdams omdat het negentig meter hoog is, maar passend in de ontwikkelingen rond het IJ, vindt Arnoud Gelauff, één van de architecten van het gebouw dat komt te staan op de plek waar nu de pont van de Tasmanstraat naar de NDSM-werf vertrekt.

Straks zullen er driehonderd vrijesectorappartementen in het lage gedeelte en in de torens van het gebouw komen. In het brugdeel, dat beide torens vanaf zestig meter hoogte verbindt, worden 66 luxe koop­appartementen gemaakt. Het Pontsteigergebouw zal beeldbepalend zijn voor de nieuwe wijk Houthaven die verrijst in West.

Voor architect Gelauff is vandaag een speciale dag. 'Normaal vier je feest als de eerste paal de grond in gaat, maar in dit geval moet die grond eerst nog worden gemaakt.'

En toen kwam de crisis
Acht jaar geleden begonnen Gelauff en partner Floor Arons met het ontwerp. Hun inzending won de prijsvraag die destijds was uitgeschreven. Ruim tachtig procent van de stemmen van buurtbewoners ging naar het Pontsteigergebouw en ook de jury was lovend. Het ontwerp werd verder uitgewerkt, maar toen was daar in 2009 de crisis en kwam het project stil te liggen.

Ruim vier jaar later, eind 2013, kwam het project weer in beweging. Ontwikkelcombinatie Dura Vermeer Vastgoed en M.J. De Nijs Projectontwikkeling pakten het plan op en werkten het ontwerp met Arons en Gelauff de afgelopen maanden uit. Het gebouw krijgt op de begane grond ook een horeca- en publieke functie. De hoop is dat het daardoor een ontmoetingsplek wordt voor ­toekomstige bewoners van Hout­haven.

Vanaf alle kanten zal het Pontsteigergebouw straks in elk geval opvallen. Het wordt het herkenningspunt van de wijk, precies zoals de bedoeling was. Wie straks aankomt met de pont vanaf de NDSM-werf zal recht op de poort van Houthaven afvaren, om vervolgens rechts van de Pontsteiger aan te meren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden