Beeld van King Kong in Zuid blijkt van straatkunstenaar

Een raadselachtig beeld van King Kong dat is opgedoken op de Churchilllaan in Zuid blijkt van de Amsterdamse straatkunstenaar Frankey.

King Kong op monument op de Churchillaan Beeld Amaury Miller
King Kong op monument op de ChurchillaanBeeld Amaury Miller

Al dagen vroegen buurtbewoners zich af hoe King Kong, inclusief vliegtuig in de hand, op een metershoog kunstwerk was beland. Maandag plaatste Frankey, die in het dagelijks leven Frank heet en oprichter is van reclamebureau Natwerk, foto's op Instagram die verraden dat hij de kunstenaar is.

Het werk heet King vs President, blijkt uit die posts. 'King Kong in gevecht met Air Force One', staat erbij. Air Force One is het vliegtuig dat de Amerikaanse president vervoert.

Man in sauna
Frankey maakte eerder soort­gelijke guerrillakunst in de openbare ruimte. Zo is een bronzen beeldje van acteur Jean-Claude van Damme die een split maakt tussen twee palen aan de Oosterdoksstraat ook van hem.

Hetzelfde geldt voor een levensgroot beeld van een man in de sauna (getiteld 'De Saunaman') dat op het Weteringcircuit heeft gestaan. Dat beeld werd jaren geleden verwijderd, omdat mensen dachten dat er een echte man zat.

Zowel De Saunaman als Van Damme werden toegeschreven aan Natwerk. Een medewerker van het bureau laat weten dat King Kong niet uit de koker van het bedrijf komt. Het gaat in dit geval om vrij werk.

Op het Weteringcircuit stond een aantal jaar geleden een levensgroot beeld van een man in de sauna (getiteld De Saunaman). Beeld anp
Op het Weteringcircuit stond een aantal jaar geleden een levensgroot beeld van een man in de sauna (getiteld De Saunaman).Beeld anp

Bewoners aan de Churchilllaan hadden tot maandag geen idee aan wie ze hun nieuwe buurman te danken hebben en ook niet hoe lang hij er al staat.

Voor het eerst
Twee bewoners zeiden twee mannen op die plek te hebben zien rondscharrelen met een ladder 'of een takel'. Wanneer dat precies was, wisten ze niet meer.

Buurvrouw Nairi Mirzaian van Churchilllaan 308-3 vertelde King Kong vrijdag voor het eerst gezien te hebben. Ze merkte het beeld op vanuit haar raam toen ze wilde vertrekken naar de voetbalclub. "Ik heb geen idee sinds wanneer hij daar staat, maar ik kijk vanuit huis elke dag op dat punt, dus het kan nooit lang zijn."

Marmer
Een buurvrouw van het pand ernaast denkt dat King Kong er zeker een week staat ('mensen nemen er steeds foto's van'). 'Strange things happen in Amsterdam', vindt Magnus Vermaak uit Zuid-Afrika van nummer 306.

Het beeld waarop King Kong nu staat is het zes meter hoge 'Verschuivingen'. Dat dateert uit 1975 en is van beeldhouwer Ben Guntenaar. Het kolossale beeld is van marmer. Tegen de wand opklimmen is onmogelijk. Hoe Frankey precies de top van 'Verschuivingen' heeft bereikt, blijft dan ook een raadsel.

Frankey was voor dit verhaal niet bereikbaar voor commentaar. Een medewerker van Natwerk laat weten dat de kunstenaar anoniem wenst te blijven.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden