Plus

Bedrijventerrein Sloterdijk I moet een gewone wijk worden

De woningnood in Amsterdam is groot. Daarom wil de gemeente door de hele stad vijftigduizend nieuwe huizen bouwen - de plannen zijn vastgelegd in Koers 2025. Wat moet daarvoor wijken? Een dagelijkse serie.

Opvanghuis Domus 3 van het Leger des Heils aan de Generatorstraat 4 Beeld Marc Driessen
Opvanghuis Domus 3 van het Leger des Heils aan de Generatorstraat 4Beeld Marc Driessen

Nu is Sloterdijk I nog een doorsnee bedrijventerrein. In de kantoren en loodsen aan weerszijden van de Transformatorweg zijn tientallen verschillende bedrijven gevestigd. Van groothandels- en transportbedrijven tot een medisch centrum voor dieren.

Er is een Burger King, een moskee en er zijn partycentra. En in de toekomst komen hier wellicht 3500 woningen, zoals wordt voorgesteld in Koers 2025.

Onbewoond is het gebied niet. In het uiterste noordoostelijke hoekje van het gebied, met uitzicht op de wisselsporen aan het einde van metrolijn 50, staan de containerwoningen van Domus III, een voorziening van het Leger des Heils. "De mensen die hier wonen hebben een zwaar leven achter de rug," vertelt zorgcoördinator Gerjanne Mossel. "Ze hebben psychische problemen, zijn verslaafd en hebben vaak jaren op straat geleefd. Dit is een rustpunt in hun leven."

Eerste echte woonruimte
De opvang heeft twintig kamers: kleine privévertrekken met een bed en een badkamer. Voor de zeventien mannen en drie vrouwen die er wonen is het veelal de eerste echte woonruimte sinds jaren. Verder zijn er een tv- en computerkamer, een recreatiezaal met tafeltennistafel en een eetruimte.

De opvang biedt 24-uursbegeleiding. Begeleiding bij van alles: van persoonlijke hygiëne tot het vinden van werk. Maar uiteindelijk moet de bewoner het wel zelf doen.

Stabiliteit en veiligheid, dat is wat het Leger des Heils de bewoners wil bieden. Herstelgericht werken, noemen ze het zelf. Mossel: "Wij willen dat de bewoners zich weer fijn gaan voelen in de maatschappij. Dat ze zelfvertrouwen krijgen. Dat ze weer in hun eigen kracht gaan geloven."

Geen verplichting
Dat uitgangspunt houdt ook in dat bewoners niet verplicht zijn af te kicken. De hulp staat klaar, maar ze moeten er wel zelf voor kiezen. Drugsgebruik in het pand is dan ook niet per se verboden. Liever hier dan op straat, is de gedachte.

Als begeleider moet je hier stevig in je schoenen staan, want bewoners schieten nogal eens uit hun slof. Om tal van redenen. Omdat ze nu eenmaal verward of schizofreen zijn, of onder invloed zijn van drugs- of alcohol.

Problemen
De stress van het leven op straat wordt in Domus III weggehaald, maar de zoektocht naar drugs en het geld dat daarvoor nodig is, blijft frustratie en problemen opleveren. En toch begint in Domus III de weg naar een ander leven, hoe langzaam dat ook gaat. Mossel: "Je moet engelengeduld hebben. Het gaat stapje voor stapje."

Bedrijventerrein Sloterdijk I Beeld Laura van der Bijl
Bedrijventerrein Sloterdijk IBeeld Laura van der Bijl

Bijvoorbeeld: geld opzij leggen om pasfoto's te laten maken voor een ID-kaart. Het lijkt iets kleins, maar voor iemand die jaren op straat heeft rondgezworven en van een minimaal inkomen moet rondkomen, is zo'n beslissing een reuzenstap.

De transformatie van dit stuk van Sloterdijk I is nog ver weg en pas over een jaar of tien aan de orde. Voor de bewoners van Domus III zou het volgens Mossel in elk geval goed zijn. "Als dit een gewone wijk wordt, verlaagt dat de drempel om terug te keren naar de samenleving. Nu zitten we nog weggestopt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden