'Bedrijven slordig met gevoelige informatie'

De meeste (67 procent) laptops en usb-sticks worden niet achter slot en grendel opgeborgen. Foto GPD Beeld
De meeste (67 procent) laptops en usb-sticks worden niet achter slot en grendel opgeborgen. Foto GPD

BADHOEVEDORP - Nederlandse bedrijven gaan nog steeds slordig om met gevoelige informatie op laptops en usb-sticks. Dit blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf Securitas.

Uit het onderzoek onder 694 respondenten komt naar voren dat 57 procent van de bedrijven geen beleid heeft voor de bescherming van vertrouwelijke informatie. Bij bedrijven die wel zo'n 'clean desk policy' hebben, is vaak weinig aandacht voor de navolging ervan. In 53 procent van de gevallen houdt minder dan de helft zich aan de voorgeschreven regels.

Volgens Gerard Bongers van Securitas onderschat het bedrijfsleven de kwetsbaarheid van digitale informatie ernstig. De meeste (67 procent) laptops en usb-sticks worden bijvoorbeeld niet achter slot en grendel opgeborgen. Ruim 20 procent van de werknemers vergrendelt nooit zijn beeldscherm bij het verlaten van de werkplek.

''Bestanden staan vaak geopend in het scherm. Zo is de computer voor iedereen toegangelijk'', zegt Bongers. Hij adviseert informatiedragers te vergrendelen en wachtwoorden bij een centraal persoon binnen de organisatie te bewaren. ''Op die manier is informatie beschermd, maar kunnen collega's er wel bij als iemand bijvoorbeeld ziek thuis zit.''

Bij het weggooien van informatie zijn bedrijven wel zorgvuldiger; 79 procent gaat in de versnipperaar of wordt vernietigd. Toch gaat het in 21 procent van de gevallen nog niet goed. Zo gaan documenten met gevoelige informatie in 10 procent van de gevallen gewoon de prullebak in. Voor de overige 11 procent blijven ze rondzwerven op bureaus of in de printer.

Uit een ander onderzoek blijkt dat veel bedrijven door de economische crisis minder investeren in informatiebeveiliging. Een op de vier organisaties heeft te maken met een verlaging van het beveiligingsbudget van 5 tot 50 procent, terwijl 13 procent het budget ruim zag halveren, aldus een Europees onderzoek dat KPMG en Everett dinsdag presenteerden tijdens het congres 'Identity 2009'. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden