Plus

Bedrijven scannen op witwaspraktijken: ook in Amsterdam?

Een Italiaans bedrijf ontwikkelt software die razendsnel witwasbedrijven opspoort. Dat zou iets zijn voor Amsterdam, waar jaarlijks vele miljoenen drugsgeld wordt witgewassen.

De software van Crime&tech wordt nu in meerdere landen gebruikt door opsporingsdiensten. (Archiefbeeld) Beeld ANP
De software van Crime&tech wordt nu in meerdere landen gebruikt door opsporingsdiensten. (Archiefbeeld)Beeld ANP

Terwijl allerlei multinationals streven naar meer vrouwen in de top, gaan bij de Italiaanse professor en onderzoeker Michele Riccardi (38) juist de nekharen overeind staan als een bedrijf vrouwelijke aandeelhouders en leidinggevenden heeft.

Het kan namelijk een indicatie zijn dat een bedrijf is geïnfiltreerd door een criminele organisatie. "Vrouwelijke aandeelhouders zijn vaak zetbazen van criminelen op de achtergrond. Hetzelfde geldt voor relatief jonge of oude aandeelhouders."

Riccardi weet waarover hij praat. Hij is adjunct-hoogleraar Business Economics aan de Universiteit van Milaan en onderzoeker bij het Milanese criminologische instituut Transcrime, waar hij is gespecialiseerd in witwassen en criminele infiltratie in de economie. Riccardi is tevens één van de oprichters van softwarebedrijf Crime&tech, dat deels in handen is van de Universiteit van Milaan.

Crime&tech ontwikkelt een zelflerend computersysteem dat bedrijven kan analyseren en het risico in kaart brengt dat criminelen de bedrijven gebruiken om misdaadgeld wit te wassen.

Riccardi: "De kredietwaardigheid van bedrijven was al te beoordelen en op dezelfde manier kunnen wij nu inschatten hoe groot de kans is dat een bedrijf is geïnfiltreerd door criminelen."

Rode vlaggen
De software van Crime&tech wordt nu in meerdere landen gebruikt door opsporingsdiensten. Ook multinationals in de defensie- en communicatiesector zijn klant. Het systeem werkt als volgt: de software analyseert alle informatie die over een bedrijf beschikbaar is, bijvoorbeeld in overheidssystemen.

Het systeem zoekt in die gegevens naar 'rode vlaggen,' indicaties dat een bedrijf voor witwassen wordt gebruikt.

Die rode vlaggen baseert Crime&tech op (politie)onderzoek naar vijfduizend Italiaanse bedrijven die door de maffia waren geïnfiltreerd. Riccardi: "Zo zijn we erin geslaagd profielen op te stellen van bedrijven onder criminele invloed. Het systeem is bovendien nog steeds in ontwikkeling, dus we kunnen voortdurend nieuwe indicaties toevoegen, waardoor het steeds beter wordt."

Een aantal 'rode vlaggen' wil Riccardi wel prijsgeven: "Het is een veeg teken als de bovenliggende holding van een bedrijf is gevestigd in een land met schimmige regels. Het is ook opmerkelijk als in een bedrijf verhoudingsgewijs veel cash wordt aangehouden."

Michele Riccardi is professor en oprichter van forensisch softwarebedrijf Crime&tech. Beeld -
Michele Riccardi is professor en oprichter van forensisch softwarebedrijf Crime&tech.Beeld -

Ook afwijkende patronen in de boekhouding en het bestuur kunnen wijzen op criminele inmenging. Daarnaast is van belang waar en in welke sector het bedrijf actief is: sommige bedrijfstakken zijn veel nuttiger voor criminelen dan andere.

Maffia-inmenging
De software is gebaseerd op maffia-inmenging, maar werkt ook buiten Italië. "De Italiaanse maffia en bijvoorbeeld drugsorganisaties uit Nederland gebruiken bedrijven op dezelfde manier."

"Patronen in de boekhouding die zwarte geldstromen verhullen zijn bijvoorbeeld hetzelfde. Natuurlijk zijn er ook verschillen, de software is zo gebouwd dat die is aan te passen aan specifieke omstandigheden van een land."

Riccardi deed onderzoek naar witwassen van crimineel geld in Nederland, in samenwerking met de Vrije Universiteit. "In Nederland blijken autobedrijven, bars en restaurants en beveiligingsbedrijven veel gebruikt door criminelen, net als gokhallen en ondernemingen actief in de sport- en kunstwereld."

Riccardi denkt dat de software in Nederland zou kunnen helpen bij het handhaven van de Bibob-wetgeving, waarmee de overheid tracht criminele geldstromen te weren uit gevoelige bedrijfssectoren.

Riccardi: "Met de software kun je bijvoorbeeld uit duizend aanvragen de honderd meest verdachte bedrijven filteren. Daarmee kunnen de controlerende ambtenaren veel gerichter aan de slag. Het vergroot de kans dat je malafide bedrijven kunt weren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden