Bedrijven op Schiphol helpen langdurig werkloze aan het werk

Bedrijven op Schiphol gaan in drie jaar 750 werkloze Amsterdammers aan werk helpen. Het gaat vooral om Amsterdammers die al lange tijd werkloos zijn en een grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt.

Ruim veertig bedrijven op Schiphol willen in drie jaar tijd 750 Amsterdammers aan werk helpen.Beeld Shutterstock

Schiphol heeft daarover dinsdagavond afspraken gemaakt met de gemeente Amsterdam en een alliantie van ruim 40 bedrijven op de luchthaven. Samen zetten ze hun handtekening onder een ‘banenplan’ waarmee per jaar 250 werklozen weer aan de bak moeten komen. Dat zou een verdubbeling zijn van het aantal Amsterdammers dat nu jaarlijks vanuit een uitkering werk vindt op Schiphol.

Volgens wethouder Rutger Groot Wassink (Werk) gaat het om een ‘innovatieve aanpak’, bijvoorbeeld omdat kleine contracten bij de verschillende bedrijven worden gebundeld in arbeidspools. Anders dan bij sollicitatieprocedures wordt niet uitgegaan van de functie, maar van de vaardigheden van de kandidaten. Daar wordt bij de bedrijven dan werk bij gezocht.

Groot Wassink ziet het als een uitgelezen moment voor zo’n banenplan, omdat werkgevers zitten te springen om personeel. Maar vooral 50-plussers en Amsterdammers met een ­migratieachtergrond of een arbeidsbeperking konden daar nog niet van profiteren. Voor hen is het banenplan dan ook in de eerste plaats bedoeld.

In het verleden waren deze groepen meteen kind van de rekening zodra de economie verslechtert. Door nu te zorgen voor een betere aansluiting tot de arbeidsmarkt hopen Amsterdam en Schiphol dat nu te voorkomen.

Doorstromen

Groot Wassink heeft in totaal 5,4 miljoen uitgetrokken voor dit soort banenplannen. Voor de afspraken met Schiphol zal hiervan ‘een beperkt deel’ worden gebruikt.

Het gaat niet om gesubsidieerd werk. De bedoeling is dat iedereen doorstroomt naar blijvend werk, maar daarvoor durven Schiphol en de gemeente geen aantallen te noemen.

Overigens is dit soort afspraken er ook al met werkgevers in andere ­delen van de regio en de stad. Bedrijven in Amsterdam-Zuidoost hebben daarmee vorig jaar een vergelijkbaar aantal Amsterdammers aan werk gehol­pen als waar heel Schiphol nu op inzet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden