Bedrijven op NDSM-werf kampen met gespuis

Naast graffiti, oude picknicktafels en staal herbergt het NDSM-terrein ook peperdure suites en chique hotels, die gespuis aantrekken. Dat werpt de vraag op: hoe beveilig je een vrijplaats?

Malika Sevil
null Beeld Rink Hof
Beeld Rink Hof

Eigenaar Edwin Kornmann Rudi slaapt voortaan zelf in zijn Kraanhotel, zodat hij indringers hoogstpersoonlijk kan wegjagen.

Hij staat op een brandweerrode stalen trap van de gerestaureerde Kraan 13 en wijst naar boven: "Zie daar, een van de duurdere hotelkamers van de stad - 1750 euro per nacht. Helemaal volgeboekt. Mensen vinden het prachtig en spannend om zo hoog in een oude kraan te slapen."

Hijzelf slaapt net zo lief thuis, maar nu even niet. Dit uit veiligheidsoverwegingen, omdat hij de boel in de gaten wil houden. Hij opent een zware deur naar zijn tijdelijke slaapkamer, die ook dienst doet als kantoor. Prominent in de ruimte staat een scherm met camerabeelden vanuit verschillende hoeken.

Indringers
"Eergisteren was het nog raak. Rond 3:30 uur ging het stil alarm af. Ik werd door de beveiligingscentrale ingeseind. Op dat moment was ik al wakker, want ik had verdacht gerammel gehoord. Ik ken deze kraan van haver tot gort. Ik wist: dit zijn geen gasten met een pasje. Dit is mis."

Kornmann Rudi belde de politie en klom intussen naar eigen zeggen de kraan op.

"Ik heb ze daar opgewacht. Even later zag ik drie of vier jongens. Toen ze boven waren, zei ik: 'Hé, wat doen jullie hier?' Ze schrokken zich kapot. Ik riep: 'En nu met een gierende gang naar beneden! Daar wacht de politie jullie op.' Gelukkig deden ze dat. Als ik op dat smalle trapje een doorgesnoven vent tref, lig ik straks misschien wel onderaan de kraan."

Kornmann Rudi keek uit het raam en zag dat de politie de jongens staande hield. "Ze controleerden de identiteit. Daarna mochten ze gaan. Een paar minuten later zag ik de politie weer wegrijden."

Volgens de hoteleigenaar is het de zoveelste keer dat de politie indringers laat lopen.

Afwikkeling
"Ik heb camerabeelden als bewijs, maar die jongens mogen zo lopen. In een jaar heb ik tientallen keren 112 gebeld: voor brandstichting, indringers, vandalisme. Gisteren zag ik jongens banden lek steken. Er moet hier echt iets gebeuren."

Sjoerd Steenbeek van Pllek begrijpt de frustratie van Kornmann Rudi. Zelf heeft hij in de afgelopen paar jaar twee pogingen tot een overval en drie inbraken meegemaakt.

Bij Pllek zijn in de afgelopen paar jaar twee pogingen tot een overval en drie inbraken geweest. Beeld Mats van Soolingen
Bij Pllek zijn in de afgelopen paar jaar twee pogingen tot een overval en drie inbraken geweest.Beeld Mats van Soolingen

"Als wij de politie bellen zijn ze er altijd snel. Daar ben ik blij om. Maar de afwikkeling na zo'n inbraak verloopt wel moeizaam. In het voorjaar is hier dj-apparatuur met een waarde van 30.000 euro gestolen. We hadden ook nog eens 10.000 euro schade."

"Op de camerabeelden zie je de daders met van die grote weekendtassen naar buiten lopen. Ze zijn nog steeds niet gepakt." Pllek heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen. Net als het Kraanhotel - oftewel het Crane Hotel Faralda Amsterdam - is Pllek nooit onbeheerd.

Cameratoezicht
De NDSM'ers hebben inmiddels een appgroep waar verdachte zaken worden gedeeld. Ook zijn de lijntjes met de wijkagent kort, zegt Lucas Bonekamp, zakelijk directeur van de Stichting NDSM-werf.

"We hebben beveiligers die hier hun rondes rijden. Dus we doen van alles."
De vraag of de hele NDSM cameratoezicht moet krijgen, blijft voer voor discussie. Een keuze is het niet, want de gemeente moet die beslissing nemen. Of cameratoezicht op het NDSM-terrein überhaupt wenselijk is? Daar zijn de ondernemers niet over uit.

"Als je een bordje bij het hek hangt: 'Cameratoezicht', dan krijgt het toch meer het karakter van een industrieterrein." Mensen moeten zich veilig voelen, maar ook vrij en onbespied, zegt Bonekamp.

Vergelijkbaar is de kwestie of er meer verlichting moet komen. Donkere hoekjes voelen onveilig.

"Maar als je het terrein vol zet met lantaarnpalen, lijkt het net een grote parkeerplaats. De vraag is of fel licht en camera's bij het karakter van een vrijplaats passen."

Lichte toename

De politie telt vier meldingen vanuit het Kraanhotel. In alle gevallen is de politie in actie gekomen, zegt een woordvoerder. Bij de laatste inbraakmelding, op 26 juli, hebben de agenten diverse personen in de omgeving gecontroleerd. Ze konden echter geen sporen van braak in het hotel ontdekken. "Om verdachten te kunnen aanhouden, is wettig en overtuigend bewijs cruciaal."

De andere meldingen gingen volgens politiewoordvoering over 'een inbraakalarm, onterecht gebruik van een suite en diefstal van apparatuur'. Daar is volgens de politie ook onderzoek naar gedaan, maar dat heeft niet geleid tot aanhoudingen.

Het aantal meldingen over het NDSM-terrein is volgens de politie licht toegenomen in vergelijking met voorgaande jaren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden