Bedrijven meer de klos na radicale draai in klimaatbeleid

Het klimaatbeleid van het kabinet krijgt een radicale draai: bedrijven moeten fors meer betalen. VVD-premier Mark Rutte maakt een week voor de verkiezingen een gebaar naar de kiezer.

Minister Wiebes en premier Rutte leggen uit waarom ze van gedachten zijn veranderdBeeld EPA

De VVD geeft toe. Waar de partij zich altijd verzette tegen een CO2-belasting voor bedrijven, komt die er nu tóch. Ook gaan bedrijven een groter aandeel betalen van de belasting op de energierekening, maakte premier Rutte gisteren bekend.

Verder wil het kabinet paal en perk stellen aan CO2-opslag onder de grond, omdat daar risico's voor het milieu aan kleven. Die opslag was juist een vurige wens van de industrie.

Het kabinet vindt nu dat de klimaatlasten te veel bij burgers terechtkomen. Daarom gaat de belasting op de energierekening voor huishoudens flink omlaag, kondigde Rutte aan. Dat gebeurt onder meer door het aandeel van de Opslag Duurzame Energie voor bedrijven te verhogen van 50 procent naar twee derde, terwijl die voor burgers van 50 procent naar een derde daalt.

Rutte noemde de nieuwe klimaatkoers 'een bijstelling'. "Het gaat om meerjarig beleid," zei hij kort na de bekendmaking van de doorrekeningen van het voorlopige Klimaatakkoord. "Dat beleid moet staan en op lange termijn overeind blijven."

'Ik sta te springen'
Het oordeel van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gistermiddag was niet mals: met de maatregelen uit het voorlopige Klimaatakkoord zou het waarschijnlijk niet lukken om 49 procent minder CO2 uit te stoten in 2030, zoals in het regeerakkoord is afgesproken. Ook maakte het Planbureau gehakt van een voorgesteld CO2-boete/beloningssysteem voor bedrijven. Dat zou veel te vrijblijvend zijn.

Rutte en VVD-minister Eric Wiebes van Klimaat kiezen daarom de vlucht naar voren. Met een nationale CO2-belasting voor bedrijven paaien zij oppositiepartijen GroenLinks en PvdA, waarvan steun na de Statenverkiezingen volgende week onontbeerlijk lijkt te worden voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Hoe de CO2-belasting voor bedrijven er precies uit gaat zien, wordt pas eind april bekend.

Bron: PBLBeeld Laura van der Bijl

Ruttes verleidingsstrategie lijkt te werken. "Ik stond letterlijk te springen in mijn werkkamer," zei GroenLinks-leider Jesse Klaver na de draai van het kabinet. "Als ik zie dat politieke opponenten zo onze kant opkomen, zie ik dat als winst." Ook PvdA-leider Lodewijk Asscher rea­geerde positief. Volgens hem is Rutte 'tot inkeer gekomen'.

Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie - die eerder al pleitten voor een CO2-heffing voor bedrijven - zijn blij dat het kabinet nu om is. "Het is goed dat de opbrengsten hiervan gebruikt worden voor de vergroening van de industrie," zegt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers.

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland reageren zuinig. Zij wijzen erop dat Nederland met een CO2-belasting 'op zijn tellen moet passen', omdat die kan leiden tot verlies van bedrijven en banen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden